ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в храм „Св. Йоан Рилски”, кв. "Бичкиня", гр. Габрово

20 октомври 2009 14:53, Великотърновска митрополия
Храм "Св. Йоан Рилски" гр. Габрово

На 19 октомври Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий отслужи архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата „Св. Йоан Рилски” в гр. Габрово. В богослужението взеха участие свещ. Димитър Николов, предстоятел на храма; свещеноик. Тодор Лалев, архиерейски наместник на град Габрово; свещ. Тодор Тодоров и свещ. Руслан Личев. Молитвено участие в службата взеха ставроф. свещеноик. Минчо Илиев, прот. Йонко Веселинов и прот. Станислав Хубчев. Песнопенията от светата Литургия бяха изпълнени от хористите на храм „Успение Богородично”.

Храмът започна да се изпълва с богомолци още преди започването на тържествената служба. При входа на църквата всеки от тях бе поръсван със светена вода за здраве и душевни сили. С голяма тържественост и молитвено настроение бе посрещната частица от мощите на св. Йоан Рилски, кoято бе донесена от епархийския митрополит за благословение на град Габрово и неговите жители. Храмът беше изпълнен с миряни. На светинята се поклони и народният представител г-жа Мариана Даракчиева.

По време на своята проповед Великотърновският митрополит Григорий благодари на предстоятеля на храм „Св. Йоан Рилски” - свещеник Димитър Николов, за неговото усърдно енорийско служение и припомни на събралите се богомолци житието и чудесата на св. Йоан Рилски, като подчерта, че всебългарският покровител помага на всички, които пристъпват към него с чиста вяра.

Архиереят пожела на всички да бъдат закриляни под покрова на Рилския светец и увери, че той е ревностен застъпник пред Бога за целия български народ.

След службата от името на църковното настоятелство при храма бе раздаден корбан на всички желаещи. Неспирен остана през целия ден потокът от миряни, дошли да почетат паметта на св. Йоан Рилски и да се поклонят на светинята, която укрепи вярата на габровци и утвърди техните души.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Св. Йоан Рилски - икона от царския ред на иконостасаБлагословение на влизане в храмаАрхиереят се покланя на светинятаГабровци очакват с трепет да целунат частицата от мощитеБлагославяне на приношениятаПроповед на владикатаПроповед на владиката

Аудио

В. Търново

« предишна новинаследваща новина »