ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Десети събор на лазарски групи се проведе в двора на храм “Св. Димитър“ - с. Калипетрово

12 април 2014 17:08, Доростолска митрополия
Лазарски групи в Калипетрово

Днес, когато Православната църква празнува възкресяването на праведния Лазар, в с. Калипетрово, Силистренска духовна околия, в двора на храм „Св. Димитрий” се проведе Десети Лазарски събор.

С благословението на Доростолския митрополит Амвросий началото на св. Литургия бе дадено от протосингела на епархията и предстоятел на храма ставрофорен иконом Добри Чаков.

Храмът едва побираше лазарките, дошли не само да лазаруват, а също и да се черкуват и да получат благословение от митрополит Амвросий.

След св. Литургия дошлите за Десетия събор на лазарските групи се отправиха, по обичая от предишните години, към Духовния център, носещ името на приснопаметния митрополит Иларион.

Участниците бяха общо 10 групи - от с. Калипетрово, гр. Силистра, с. Проф. Иширково, с. Богорово, с. Бабук и с. Ситово.

Митрополит Амвросий се обърна с поздравително слово към участниците, като отбеляза, че традициите поддържат българския дух и именно те са ни запазили като нация. Накрая благопожела на всички отново заедно да посрещнат и Празника на празниците - Възкресение Христово.

След това бе дадено началото на празника от председателя на храма отец Добри Чаков, под чийто патронаж се провежда съборът.

След представянето групите бяха наградени с дипломи за добро творческо участие, бяха раздадени и парични награди на участниците.

 

 

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Лазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в КалипетровоЛазарски групи в Калипетрово
« предишна новинаследваща новина »