ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВ. СИНОД ЗАБРАНЯВА НА ЙЕРЕМОНАХ ВАСИЛИЙ ДА СЛУЖИ В ДИОЦЕЗА НА БПЦ-БП

12 април 2014 15:40, Българска Патриаршия

На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ:

Забранява на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия.

Следва да бъдат изпратени писма до епархийските митрополити на БПЦ, които от своя страна да уведомят своите епархии за синодалното решение по отношение на йеромонах Василий.

~~~

В писмото на Зографското братство до Св. Синод се изтъква, че поради проявяваното системно непослушание и безотчетност спрямо Зографските манастирски власти, манастирският събор изключва йеромонах Василий от събора и от манастирското братство въобще. В писмото до Св. Синод се казва още, че "о. Василий вече не би могъл да извършва каквато и да е дейност - издателска, свещенослужителска или друга - от името на Зографската света обител". Манастирското братство предупреждава, че състоянието на духовна прелест, в което се намира о. Василий, е опасно както за самия него, така и за неговите привърженици, тъй като той се опитва да им внушава, че е свят. Поради това той е отстранен и от Зографското братство, "да не би духовната болест да се разпространи и върху други членове на братството".

 

 

Файлове

« предишна новинаследваща новина »