ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лазаровден - двойно тържество за столичния квартал "Горубляне"

12 април 2014 21:44, Софийска митрополия
Празник в Горублянската енория

С особена тържественост за поредна година цялото църковно изпълнение на Горублянската енория празнува светлия празник на възкресението Лазарово - Лазаровден. В чест на приятеля Христов - свети праведен Лазар Четверодневни, беше отслужена тържествена света Литургия. Но енориашите на храма имат и друг радостен повод - техният духовен наставник свещеник Лазар Георгиев на този светъл ден празнува своя имен ден.

За да влязат в радостта на двойния празник и да вземат участие в братско съслужение, за Литургията, оглавена от отец-именника Лазар, дойдоха отец Николай от квартал "Враждебна", отец Петър Петров от храмовото духовенство и дякон Иван Тодоров от столичния храм "Света София".

В похвалното слово за своя светец-покровител отец Лазар разкри на богомолния народ чудото, което Христос показа на цялото човечество, а именно, че Той е Господарят на живота и смъртта. Възкресението на Лазар е предобраз на Христовото Възкресение; а св. Лазар е вторият предтеча Христов.

Накрая след богослужението бе изпято многолетствие за нашия духовен пастир, за благочестивия ни народ и христолюбивото ни войнство. Млади момичета-лазарки поднесоха своя музикален поздрав към празнуващия свещеник, като му пожелаха крепко здраве, духовно съвършенство и все така да бъде всеотдаен към всички хора. Към пожеланията на малките деца се включиха и цялото църковно настоятелство, неговият събрат свещеник Петър, служителите на храма и цялото население на кв. "Горубляне".

През целия ден храмът приемаше благочестивите християни, дошли в празнично и молитвено настроение да се поклонят на богато украсената празнична икона на небесния ангел св. Лазар - молитвеник и застъпник пред Божия престол на нашия свещеник. Ние, от екипа на сайта на Горублянския храм, също поднасяме своите скромни пожелания към нашия отец Лазар, който все така мъдро и благо да ни ръководи за спасение на нашите души.

За много и благословени години, отче Лазаре, и Бог да Ви ръководи с всемогъщата Си десница и благодат към Царството Небесно!

Текст и снимки: Горублянска енория

 

 

Снимки

Горублянският храмПразничната иконаПразник в Горублянската енорияПразник в Горублянската енорияПразник в Горублянската енорияПразник в Горублянската енорияПразник в Горублянската енорияГорублянският храм
« предишна новинаследваща новина »