ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ-ЦВЕТНИЦА

13 април 2014 18:18, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ

На 13 април 2014 г. - Вход Господен в Йерусалим - Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави тържествената св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Съслужиха му Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм, Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин, архимандрит Дионисий - началник на Богослужебния синодален отдел, ставр. ик. Ангел Ангелов - и.д. протосингел на Софийска св. митрополия, храмовите духовници о. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милошев, прот. Николай Георгиев, патриаршеският протодякон Александър Нешев и митрополитският дякон Иван Петков.

Вярващите християни идваха в Божия дом развълнувани, с грейнали очи, и оставаха в него, запленени от молитвената красота на богослужението и пението, чрез които Царят на царете бе възхваляван и поканен да остане на всички ни в сърцата.

Светейшият първопредстоятел на светата ни Българска православна църква произнесе следното празнично слово:

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

“Благословен е Идещият в име Господне! Осанна във висините” (Мат. 21:9)

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С тези възторжени възклицания Йерусалим тържествено посрещна Христа, възседнал осле, броени дни преди да претърпи кръстни страдания.

Хората с благоговение отдавали почит, спазвайки древния източен обичай, като постилали с дрехите си и палмови клони пътя на Онзи, Който победи смъртта.

Затова светата Църква от древност почита едно от най-важните събития в историята на човешкия род – тържественото посрещане на Обещания, на Този, Който идва в „име Господне” (Мат. 21:9).

Днес, повече от две хилядолетия след това паметно събитие и всички ние, събрани заедно в този свят храм, с радост и духовен възторг отново посрещаме Спасителя Христа и славословим „Осанна във висините” (Мат. 21:9). Вместо палмови клони държим напъпили върбови, като символ на възраждащата се пролет и израз на нашата надежда и вяра в Христа Иисуса не като земен, а като небесен Цар и Изкупител на падналия в грях човешки род.

В това евангелско събитие участвали не само възрастни, но и деца. Точно тях Христос дава за пример на всички нас и поставя на най-високото стъпало в духовната лествица, заради присъщата им чистота и невинност.

По примера на всички онези родители, нека и ние, призвани от Спасителя, да въведем децата си в дома Господен, за да получат Божията благодат. „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете” (Лука 18:16). Нека ги възпитаваме в богопознание, в търсене и оделотворяване на евангелските истини. Да се учат на добродетели, за да израстнат честни, справедливи, любвеобилни, милосърдни и да не се поддават на порочни изкушения и страсти.

Възлюбени,

Нека в този празничен ден разтворим широко дверите на душите си, да посрещнем Христа с чисти сърца, да го приемем и да се стремим да не Го оскърбяваме с нечисти помисли и действия. Да бъдем верни Негови последователи, никога да не Го предаваме, та с добра съвест „да се наречем чеда Божии” (1 Йоан 3:1). Да се стремим да бъдем достойни членове на светата Православна църква.

АМИН!

~~~

В края на тържествената св. Литургия Негово Светейшество поздрави всички именници и пожела на цялото си паство да живеем в радост, благоденствие и вярност на Христа, след което дълго общува с миряните, търсещи неговия първосветителски благослов и даряващи на Патриарха своята искрена ответна любов.

~~~

Словото е произнесено в ПКСХП “Св. Александър Невски” на 13.04.2014 г. – Вход Господен в Йерусалим.

Текст (новина): Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

СофияПрепълненият храм на ЦветницаПатриарх НеофитТивериополски еп. ТихонМаркианополски еп. КонстантинЧете се от АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеПатриарх Неофит слуша св. Евангелско четивоС вяра на Цветница се молим на ХристаБългарският патриарх НЕОФИТПротодякон АлександърВелик входБългарският патриарх НЕОФИТВярващият народПосрещаме Царя на царетеЕла, Христе, в нашите сърца!Патриаршеският хор при ПКСХП "Св. Александър Невски"Вярващият народ "Св. Александър Невски" - препълнен с вярващи православни християниПод благослова на СпасителяПразнични камбаниГлавният куполен кръст на "Св. Александър Невски"ПКСХП "Св. Александър Невски"Празнична София
« предишна новинаследваща новина »