ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница във Видин

13 април 2014 18:43, Видинска митрополия
Цветница във Видин

Господският празник Вход Господен в Йерусалим тържествено бе отпразнуван в гр. Видин. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” светата божествена Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с председателя на храма архимандрит Поликарп, архимандрит Исаак и йеромонах Максим.

С благословението на митрополита проповед за празника произнесе архимандрит Поликарп.

Храмът Господен бе преизпълнен с богомолен народ, дошъл да се помоли и да изпроси благословение и утеха от Бога.

Молитвено участие в празничната св. Литургия взеха ръководството на видинското читалище „Цвят – 1870”, както и възпитаници от различните школи към него, които на Цветница отбелязват както своя имен ден, така и рождения си ден.

Гости на духовното тържество бяха г-н Герго Гергов - кмет на Видин, г-н Пламен Трифонов - председател на Общинския съвет, г-жа Борислава Борисова - зам.-кмет на Видин, г-н Орлин Василев - секретар на Община Видин, г-жа Вера Маринова - председател на Читалище „Цвят“, г-н Любомир Илиев - секретар на читалището, както и много представители на различни видински институции и организации.

Към благочестивото гражданство на Видин и епархиотите си се обърна с поздравление митрополит Дометиан, който поднесе своите архипастирски слова и благослов като дар и вдъхновение за стремеж и постоянство в духовното поприще.

Пред катедралния храм бе проведена и акция за набиране на средства от младежката организация на БЧК, които съдействаха на храмовото духовенство и при раздаването на върбови клонки.

От храма тръгна литийно шествие към сградата на читалище „Цвят – 1870“ и откритата сцена на крайдунавския парк, където бе дадено началото на тържествения концерт за празника на читалището. Слова по повод празника на видинското читалище произнесоха Видинският митрополит Дометиан и кметът на Видин.

Пред дошлата публика на откритата сцена бе представена и изложба на картини на деца от школа „Дъга“.

Видинска света митрополия честити празника Цветница на духовенството, монасите, монахините и благочестивите християни от епархията и им пожелава единство и постоянство в духовния подвиг!

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »