ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархия

15 април 2014 09:54, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Лазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархия

Лазаровден в село Аврен. Пролетта е сезон на цветята, богато разнообразие на цветя и разцъфнали плодни дървета. Нивята са позеленели от малкия вървеж на житата, китните ливади и цветните лехи радват очите на хората.

В село Аврен в ранната утрин децата и техните майки и баби тръгнаха към храма. Носейки в ръцете си свежи цветя, развявайки върбови клончета, всички пристъпват към празника Лазаровден. Отдавна очакван и отдавна желан. След толкова репетиции за лазаруването и след толкова жажда за първото лазаруване учениците от ОУ „Христо Ботев”, с директор Гинка Колева, и детско-юношеската група за изворен фолклор при НЧ „Петко Р. Славейков -1908”, с художествен ръководител Руска Станчева и Миглена Гочева, влязоха в храма за благословение.

Светата Литургия бе отслужена от свещеноиконом Стефан Ханджийски. Единствен св. евангелист Йоан разказва за възкресението на Лазар. Евангелистът като очевидец рисува хода на събитието с голямо майсторство. Нека да следваме думите му: „Господи, аз вярвам, че Ти си Христос, Син Божий, Който иде на света” (Йоан. 11:17-27). Това е истинският смисъл на празника.

Днес, на Лазаровден, празнуват малките момичета, момите, а техните майки, баби и роднини се надпреварват да ги обдарят с пресни яйца, плодове, парички. Така пристъпваме към следващата седмица, когато ще боядисваме яйца и ще приготвим пресни козунаци за великото Христово Възкресение. Радост, истинска радост в очите на нашите най-малки цветни лазарки. Църковното настоятелство поздрави всички именници с имена на цветя, които ни напомнят за пролетта и идващите празници.

 

 

Снимки

Лазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархияЛазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархияЛазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархияЛазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархияЛазаровден в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархия
« предишна новинаследваща новина »