ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в гр. Русе

15 април 2014 11:39, Русенска митрополия
Цветница в гр. Русе

На 13 април 2014 г., неделя, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи празнична св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе по повод големия църковен празник Вход Господен в Йерусалим, известен още като Цветница или Връбница.

На епархийския архиерей съслужиха протосингелът на Русенска митрополия архим. д-р Виктор, прот. Георги Георгиев – енорийски свещеник при катедралния храм, и протодякон Кирил Синев – митрополитски дякон.

Площадът пред храма от ранни зори беше изпълнен от многоброен народ, дошъл да си вземе от благословените върбови клонки. Храмът също беше пълен с вярващи, дошли да се помолят и вземат участие в св. Евхаристия. Мнозина приеха св. Причастие, между тях много деца и младежи.

След св. Литургия митрополит Наум се обърна към присъстващите с проповед за празника, в която каза: ”Това велико събитие, което Църквата и днес празнува, събужда в душите ни радостни чувства. На днешния ден храмовете се пълнят с благочестив народ. Извършва се и споменът за палмовите клончета, заменени у нас с върбови, защото те най-рано възкръсват от зимното мъртвило. Освен това, те символизират Лазаровото възкресение, победата на живота над смъртта, символ са на обновен живот. Всичко това е полезно и спасително за нас, защото спомага да се засили вярата ни, нашите сърца да се смекчат и облагородят, а духът ни да се възвиси и усъвършенства”. Накрая заключи с думите: ”Като отнасяме върбовите клонки - тези символи на обновен живот - по домовете си, нека занесем в тях Христовия живот, за да пребъде Той в нас. Амин!”

Протодяконът възвести многолетствие, при което Негово Високопреосвещенство благослови присъстващите. Архиереят раздаде лично анафората и хората имаха възможност да му поднесат личните си приветствия и благопожелания. От своя страна той им благодари за добрите чувства и засвидетелстваната привързаност.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Цветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. РусеЦветница в гр. Русе
« предишна новинаследваща новина »