ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ на Варненския и Великопреславски митрополит ЙОАН

15 април 2014 16:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

"Дойдете да запеем Господу и да възкликнем към (Бога), твърдинята на спасението ни"(Пс. 94:1).

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светата Църква ни призовава в този светъл ден на Възкресението Христово към особена радост, защото всякога и "ангелите пеят на небесата", като славят възкръсналия Господ. И у нас, в нашите храмове, в светата нощ на Възкресението Христово, пробуждайки нощното безмълвие, тържествено прозвучава църковната песен, възвестяваща на човеците, че се е извършило тяхното спасение, че е настанал за хората денят на духовно веселие.

Възкръсна Христос - и над тъмнината на живота изгря слънце, което вече никога не ще залезе.

Възкръсна Христос - и всички човеци откриха своите обятия: вярващи и невярващи, трудещи се на духовния подвиг и стоящи в празност на тържището на живота.

Възкръсна Христос - и в Своето възхождане от гробния камък към вековечния Престол "отдясно на Бога Отца" всички със Себе Си възнесе на небето, като ни облече в брачната одежда на изкуплението.

Цялата наша вяра в Единия Истинен Бог, цялото християнско учение, целият настоящ - земен и бъдещ - небесен живот на християните, всичко е основано на възкресението от мъртвите на Богочовека Господ Иисус Христос. Сам Той говори: "Аз съм възкресението и животът" (Йоан. 11:25).

В ранното утро на Възкресението Сам възкръсналият Христос се явил на жените-мироносици и ги приветствал с думите: "Радвайте се!"(Мат. 28:8). Св. Йоан Златоуст в своето пасхално слово призовава всички благочестиви и боголюбиви люде да влязат в радостта на своя Господ и да се насладят от пиршеството на вярата, от неизчерпаемия дар на Божията благодат.

Нека всесилната помощ Господня да съпътства всички наши благи начинания и да пребивава възкръсналият Христос, по Божественото Свое обещание "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20), винаги посред нас със Своята благодат и мир!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

 

 

Снимки

Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
« предишна новинаследваща новина »