ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Велики четвъртък Българският патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови хан

17 април 2014 14:35, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови хан

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети днес – Велики четвъртък, Дома за сираци "Св. Николай Мирликийски“ в Нови хан. Високият гост, който за първи път посещава Дома, бе сърдечно посрещнат от ръководителя на сиропиталището отец Иван и част от обитателите и служителите на социалното общежитие.

В чест на настъпващия светъл празник Възкресение Христово Българският патриарх Неофит донесе на децата много лакомства - червени яйца, козунаци, бонбони и др., които поднесе заедно с придружаващите го: архимандрит Дионисий - началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, г-н Теодор Атанасов - началник на патриаршеския кабинет, протойерей Кирил Попов от митрополитската катедрала “Св. Неделя“, митрополитския дякон Иван Петков, г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска св. митрополия.

Негово Светейшество се поклони в храма и се помаза с осветения елей, който днес Църквата освещава на Великия маслосвет. Той разгледа жилищните сгради и пристройки, в които живеят сираците и децата в неравностойно положение, и се увери в добрите условия, в които те растат.

Отец Иван запозна патриарха с настоящото състояние на Дома в Нови хан и неговите нужди, както и с проектите, които е започнал да реализира за разширяване на сградния фонд. Той обясни на първойерарха за наложилата се нужда от преместване на голяма част от приютените от него деца, семейства и нуждаещи се в с. Якимово и създадените там условия, както и за появилите се трудности, които се явяват най-вече при осигуряване добро образование на децата.

Негово Светейшество даде кратки пастирски напътствия и пожела на всички: „Здраве и успех в духовната мисия!“ Той зарадва децата, като лично им даде за благословение икона в чест на празника и си направи с тях паметна снимка.

„На добър час!“ - пожела отново първойерархът на Българската църква и даде своя първосветителски благослов.

Грижата за най-малките е едно от делата на патриарха, които той се старае да не пренебрегва още през годините, когато бе Русенски митрополит. От дълги години той извършва кръщения, присъства на абитуриентски бал на завършващите осмокласници, живеещи в Дома в Брестовица, подпомага ги в нужда, като ярко изразява своята позиция, че не трябва да се щадят сили и средства за благополучието на децата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханВ храмаНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханВ храмаВ храмаНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханДар за децатаВ трапезариятаНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови ханНегово Светейшество патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови хан
« предишна новинаследваща новина »