ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ФОТОРЕПОРТАЖ от вечерното богослужение на ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК в патриаршеската катедрала (обновено)

18 април 2014 13:31, Весела Игнатова
Велики четвъртък в патриаршеската катедрала

На 17 април 2014 г. - Велики четвъртък вечерта светата ни Църква отбеляза учредяването на св. Тайнство Причастие (Евхаристия) от нашия Господ Иисус Христос, Който в навечерието на Своите прескръбни и болезнени до смърт страдания, ни посочи Себе Си като Хляба на живота, към Който ние винаги трябва да бъдем причастни, за да имаме живот вечен.

Съгласно църковния типик същата вечер се отслужва утреня с т. нар. Последование на Дванадесетте евангелия на Страстите Христови. То бе оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който прочете първия и най-дълъг евангелски откъс от Иoaн 13:31-18:1.

Според мъдрото повеление на Църквата, която с помощта на Св. Дух през вековете така е устроила богослужението, че то по най-добрия начин да просвещава и да подготвя за всеки празник християните, последваха евангелски откъси, които в пълнота доведоха до нашето съзнание събитията, свързани с Христовата изкупителна жертва. Останалите 11 евангелски откъса бяха прочетени велегласно от:

Тивериополски епископ Тихон - Иoaн 18:1-28;

Архим. Дионисий - Мат. 26:57-75;

Ставр. ик. Ангел Ангелов - Иоан 18:28-19:16;

Ставр. ик. Мина Минчев - Мат. 27:3-32;

След петото евангелие, а именно при думите "и след като Му се наприсмяха, съблякоха Му багреницата, облякоха Му Неговите дрехи и Го поведоха на разпятие. А като излизаха, срещнаха един киринеец, на име Симон; него накараха да носи кръста Му", от северния олтар бе изнесен Христовият кръст, носен от Преосвещения еп. Тихон. "Новото дърво на живота" бе посрещнато от всички вярващи начело с Българския патриарх - на колене. След като му отдадоха почит, духовниците отново влязоха в олтара, за да продължат като наши духовни отци да ни благовестят новозаветното слово:

Ставр. ик. Костадин Гаврилов - Марк 15:16-32;

Ик. Александър В. Георгиев - Мат. 27:33-54;

Ик. Василий Сарян - Лука 23:32-49;

Прот. Николай Георгиев - Иоан 19:25-37;

Свещ. Антоний Милушев - Марк 15:43-47;

Тивериополски еп. Тихон - Иоан 19:38-42;

Протодякон Александър Нешев - Мат. 27:62-66.

Покъртително и просвещаващо слово за Христа, Разпнатия и Всесилния, произнесе архим. Дионисий (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=137847) .

Негово Светейшество, както и всички молещи се в храма, с внимание изслушаха вълнуващата проповед на о. Дионисий, която, допълвайки чутото в Евангелията, подготви достойно сърцата ни за наближаващия тежък, страшен, но и спасителен ден - Разпети петък.

След края на Последованието патриарх Неофит бе заобиколен от своите духовни чеда, даде на всички благословение в Господа и с любов бе изпратен от верните като взаимно си благопожелаха спасително посрещане на Изкупителния следващ ден.

На Господа за всичко да благодарим!

Господи, слава Тебе!

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велики четвъртък в патриаршеската катедрала Велики четвъртък в патриаршеската катедрала Велики четвъртък в патриаршеската катедрала Велики четвъртък в патриаршеската катедрала Велики четвъртък в патриаршеската катедрала Велики четвъртък в патриаршеската катедрала Велики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаНегово Светейшество патриарх НеофитВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаАрхимандрит ДионисийВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедралаВелики четвъртък в патриаршеската катедрала
« предишна новинаследваща новина »