ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

18 април 2014 16:15, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият Син е предаден на кръстна смърт. В православния храм с евангелски четива и дълбокосъдържателни песнопения се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение. Във всички софийски храмове сутринта бe отслужено полагащото се богослужебно последование и от олтара бе изнесена Господнята плащаница.

В столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя“ богослужението бе предстоявано от архимандрит Дионисий, началник отдел "Богослужебен" към Св. Синод, в съслужение с храмовото духовенство.

Молитвено участие в богослужбата взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По време на вечернята от олтара бе изнесена Христовата плащаница и поставена в средата на храма - символичен гроб на Спасителя, на който се поставя плащаницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. На нея е извезан образът на положения в гроба Иисус и християните го украсяват с цветя, а духовниците по традиция за благословение на покланящите се раздават здравец.

Българският патриарх Неофит пръв се поклони пред плащаницата и благослови вярващия народ, дошъл да съприживее съборно този най-тъжен ден в годината.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Разпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедрала Разпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедрала Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница Българският патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаницаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедралаРазпети петък в митрополитската катедрала
« предишна новинаследваща новина »