ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАСХАЛНОТО ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО И БОГОСЛУЖЕНИЕ В ПКСХП „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ” на Великден – 20 април 2014 г.

20 април 2014 12:56, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

Чрез Своето възкресение, което ни сподоби да дочакаме и честваме и през тази 2014 година, Господ Иисус Христос отново изля върху всички нас своята безгранична любов и всещедро ни даде да изживеем колко неописуема и несравнима с всяко друго щастие е пасхалната радост! В нейното съвършенство и пълнота Възкресната полунощница и св. Литургия на 19 срещу 20 април 2014 г. в ПКСХП „Св. Алексанъдр Невски” бяха оглавени от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, комуто съслужиха Тивериополският епископ Тихон, архим. Дионисий, ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Костадин Гаврилов, ик. Александър В. Георгиев, ик. Василий Сарян, прот. Кирил Попов, прот. Николай Георгиев, свещ. Антоний Милушев, патриаршеският протодякон Александър Нешев, протодякон Любомир Братоев, митрополитският дякон Иван Петков, митрополитският и патриаршеските иподякони.

В храма горещо се молеха още и началникът на патриаршеския кабинет Теодор Атанасов, синодални служители, стотици вярващи, а на храмовия балкон благоговейно и прекрасно в име Божие пееха хористите на патриаршеския хор под диригентството на неговия доайен доц. Димитър Димитров.

Официални гости на Пасхалното богослужение бяха президентът на Р.България Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски, Симеон Сакскобургготски, директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов и др.

Патриаршеската катедрала бе заобиколена от вярващи хора в съгрятата от Христовото Възкресение дъждовна априлска вечер.

След началото на Пасхалната полунощница свещенството се отправи към Синодалния параклис, където сияеше Благодатният огън от Гроба Господен – донесен в София, за да бъде раздаден от Светейшия ни патриарх, та през цялата година до следващия Великден да озарява и освещава нашите умове и сърца, нашите домове, нашите взаимоотношения и целия ни живот! От името на Пловдивския митрополит Николай Благодатният огън бе предаден на патриарх Неофит от архим. Дионисий. Светейшият Първопредстоятел на БПЦ тържествено го понесе в литиен ход при тържествено пеене на тропара „Воскресение Твое, Христе Спасе, ангели поют на небесех, и нас на земли сподоби чистим сердцем Тебе славити" и заедно с духовенството се отправи към площада пред катедралата. Благодатният огън преминаваше от ръка в ръка, от свещ на свещ и така мигновено храмът и площадът се озариха с благославящата му светлина. Българската земя и народът ни ликуваха, защото се удостоихме и тази година да получим неговото освещение!

На издигнатия сред народа подиум, Светейшият патриарх Неофит прочете полагащото се за Пасха евангелско четиво, възвестяващо Христовото Възкресение, и бе дадено начало на Пасхалната утреня. При звън на камбани патриарх Неофит трикратно възгласи „Христос воскресе!”, а София възликува в отговор: „Воистину воскресе!” Всеки потърси най-силната вяра в сърцето си, за да задържи в него истината, силата и благодатта на този поздрав.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към боголюбивите чеда на православна България със следното Пасхално слово:

„† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

“Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и развеселим в него” (Пс. 117:27)

ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

С вседушевна отеческа обич и светла духовна радост ви приветствам в тази свещена и светозарна нощ с древния поздрав: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Повече от две хилядолетия ни делят от деня на ангелското благовестие, отправено към жените мироносици за Възкресението на Жизнодавеца, което съгрява сърцата на верните.

Възкресението Христово е славна победа на живота над смъртта, на истината над неправдата, на светлината над мрака. То е сигурна надежда и залог и за нашето възкресение и вечен живот. Свети апостол Петър възкликва: „Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашето Иисуса Христа, Който по голямата Си милост, чрез възкръсението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива надежда, за наследство нетленно, чисто, що не увяхва, съхранено на небесата за нас” (1 Петр. 1:3-4).

Възкресението на Спасителя е апотеоз на съвършената Божия любов към грешното човечество, защото: ”Христос умря за всички, та живите да живеят не вече за себе си, а за Оногова, Който умря за тях и възкръсна” (2 Кор. 5:15). Смъртта сега е само сън, граница между земния живот и вечността, тя е обезсилена, съкрушена от Божието всемогъщество: „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата” (Ос. 13:14). Затова и светата Църква радостно песнослови: „Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и развеселим в него” (Пс. 117:27).

Възкресението е изпълнение на Божието обещание за изкупление и примирение на грешния човек с правдата и истината на Небесния ни Отец. То е безценен дар, който трябва да приемем с чисти сърца и умове. Нашите дела трябва да свидетелстват, че сме чеда на светлината, отхвърлили всяка злоба, неправда и грях. Нека се стремим в доброто, да бъдем в истината, да изобличаваме неправдата, та да „отрие Господ Бог сълзите от всички лица” (Ис. 25:8). Да проявим милосърдие и състрадателност към бедни, болни, изоставени и самотни, защото те се нуждаят от братска прегръдка и протегната за помощ ръка.

В светлата радост на днешния „Празник на празниците” да благодарим на Всеподателя за всички земни и небесни блага, да възлюбим от дълбините на сърцата си Възкръсналия от мъртвите Христос Бог и да изпълним достойно, според мярата на силите си Неговите повели: „Ако ме любите, пазете моите заповеди” (Йоан 14:15).

Отечески поздравявам верните чеда на светата ни Църква в Родината и извън нейните предели със светия празник на мироспасителното Възкресение Христово!

Светла Пасхална радост във всеки български дом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”

Тези патриаршески думи отекнаха във всяко човешко сърце и като добро семе станаха залог за очистване на живота ни и за духовно преображение!

Св. Литургия продължи до 3 ч. сутринта в радост, молитви, химни, евхаристийно общение на клира и миряните, в несекващи и топли поздравления между всички тях, в радостно общуване със Светейшия патриарх Неофит – общия ни молитвеник пред Възкръсналия наш Спасител и Господ!

В СВЕТЛИНА, РАДОСТ И ЛЮБОВ ДА БЪДЕМ ДОСТОЙНИ СВИДЕТЕЛИ И ИЗПОВЕДНИЦИ НА ХРИСТОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ СЕГА И НАВЕКИ. АМИН!

~~~

Очаквайте подробните ни фоторепортажи от ПАСХАЛНОТО ПАТРИАРШЕСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова, Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ с благодатния огънСветлината на света ХРИСТОС - център на нашия животБългарският патриарх НЕОФИТПатриарх Неофит благославя и поздравява народа с Христовата победа
« предишна новинаследваща новина »