ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Положиха куполния кръст на новостроящия се храм „Възкресение Христово” във Велико Търново

22 октомври 2009 11:05, Великотърновска митрополия
Новият 95 килограмов позлатен кръст

Вчера, 21 октомври 2009 г., беше поставен най-големият кръст на купола на храм „Възкресение Христово” във Велико Търново. Храмът, разположен сред най-гъсто населените квартали, вече е издигнат в груб строеж, в момента се довършва и пълната му топлоизолация.

Всъщност под общия купол са събрани два храма – горният „Възкресение Христово” и криптата „Св. вмчк Георги Победоносец”. Строителството се изпълнява от фирмата „Илстрой”, а за набирането на средствата основен двигател е сдружението „Св. Георги Победоносец”, в което участва дългогодишният търновски общественик и бивш градоначалник Драгни Драгнев.

До мястото, където е издигнат храмът, са били погребани загинали руски воини, отдали живота си за българското освобождение. Ето защо сдружение „Св. Георги Победоносец” откри филиал в Русия, а трите позлатени кръста за новия храм са дарени от побратимения на Велико Търново руски град Твер. След лични разговори на Великотърновския митрополит Григорий и Негово Светейшество Руския патриарх Кирил, се разбра, че в руския град Воронеж вече се отливат три камбани, които ще бъдат дарени от Русия за камбанарията на новия храм.

Предстои цялостно измазване на храма, разработен е проектът за двата иконостаса и вътрешното стенописване. До момента са вложени над 800 000 лв., но все още са нужни много средства за цялостното завършване на проекта. На желаещите да станат съпричастни към святото дело по изграждането на църквата, предоставяме банковата сметка на сдружение „Св. Георги Победоносец”:

 

Сдружение „Св. Георги Победоносец”

Банкова сметка

BG35IORT80431000059600

BIC (банков код)

IORTBGSF

„Инвестбанк” АД

Клон Велико Търново

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Полагане на новия кръстСтроителят Илия Илиев и г-н Драгнев следят за коректното поставяне на кръстаХрамът има внушителни размери Източният вход на църквата с помощните пристройкиЗакрепване на кръста върху облечения с медна ламарина купол

Аудио

В. Търново

« предишна новинаследваща новина »