ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията с ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА

22 април 2014 10:03, Бачковска света обител
Игуменът на манастира повежда шествието

В изпълнение на вековната вече традиция и тази година братството на Бачковския манастир, начело с и.д. игумена архим. Симон, проведе паметното литийно шествие с най-почитаната манастирска икона – Чудотворната. За участие в него се стекоха вярващи от цялата страна, а също и чужди гости, дошли специално да се докоснат до духа на Православието.

Носенето на иконата до Клувията се извършва винаги на рамо, като някои от участниците пристигат всяка година за изпълнение на своя обет – да се удостоят да подложат рамо под светинята. Много са и останалите, които искат поне за минута да отдадат сили в не лекото пренасяне до мястото на намирането на чудодейната светиня.

В малката църква в местността на намирането й – „Св. Архангели”, бе отслужена св. Литургия, а след това на вярващите бе раздаден традиционният осветен корбан.

Надвечер иконата на св. Богородица бе върната в манастира, където се бе струпало огромно множество, желаещи да я посрещнат, докоснат и преминат „под” нея за здраве и благословение.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Изнасяне на чудотворната иконаШествието се отправя към КлувиятаЗавръщанеКолоната на желаещите да преминат "под" иконатаПосрещанеИгуменът благодари на вярващите за безкористното участие и ги поздравява с Възкресение Христовото
« предишна новинаследваща новина »