ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земя - ОБНОВЕНО С ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ

22 април 2014 16:22, Весела Игнатова
Благодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земя

И тази година българска църковна делегация взе участие в богослужбата в навечерието на Възкресение Христово, по време на която Бог ежегодно засвидетелства истинността на най-голямото и значимо за човешкия род чудо - Възкресението на Господ Иисус Христос - като изпраща над Гроба Господен благодатен невеществен огън.

В България Благодатният огън бе донесен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, пратеници на Светия Синод на БПЦ, които присъстваха на слизането му в светия град Йерусалим.

На Велика събота вечерта в 20,50 ч. на летище Пловдив Благодатният огън бе посрещнат от църковното изпълнение на страната и бе отнесен по различните епархии, за да се разпространи по всички български храмове преди началото на великденското богослужение.

„И тази година Бог снизходи към човечеството в Своята милост, благодат и щедрости за здаве, щастие и душевно спасение на всички. Благодаря на Всеподателя Бога за Неговия спасителен промисъл, благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Св. Синод за приятното и душеспасително възложение и тази година да участвам в милитвата , чинопоследованието, което възглавява Негово Блаженство патриархът на Иерусалим и цяла Палестина Теофил ІІІ по време, на което чинопоследование над човечеството снизхожда благодатта на невеществения огън“-каза в словото си митрополит Николай минути след като слезе от самолета на летище Пловдив и се обърна към пратеника на Българския патриарх Неофит –архимандрит Дионисий с думите:

„Отнесете този свещен пламък и го преподайте на първоиерархът на Българската църква патриарх Неофит за благословение на верния божи народ на св.Църква! За светлина, благодат и сила, за здраве и душевно спасение! Преподайте нашите най-искрени пасхални поздравления на Негово Светейшество и молитвени благопожелания Бог да го дари с дълъг живот, крепко здраве и благодатни сили! Вдъхновен от Св. Дух мъдро да ръководи родната ни Православна света Църква! Христос Воскресе!“- каза още Пловдивския митрополит Николай и предаде за Българския патриарх Неофит специален фенер, запален лично от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ.

В София Благодатния огън той бе донесен от архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, който бе придружаван от протойерей Николай Георгиев. Те пристигнаха час преди началото на Възкресното богослужение и бяха посрещнати пред Синодалната палата от множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници и пратеници от различни софийски енории.

Благодатният огън бе внесен от архимандрит Дионисий в синодалния параклис „Св. цар Борис“, откъдето духовниците и пратениците подготвени с фенери вземаха от свещения пламък, за да го отнесат по енориите си.

Архимандритът поздрави с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“ и каза кратко слово, като пожела: „Нека Христовата светлина да грее в душите ви! Бъдете благодатно озарени! На многая и благая лета!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

На летище Пловдив в очакване на самолета от ЙерусалимПараклисът на летище ПловдивПараклисът на летище Пловдив Г-н Емил Велинов и митрополит ГригорийНа летище Пловдив в очакване на самолета от ЙерусалимПристигане на църковната делегация с Благодатния огън от ЙерусалимВ залата за посрещачиВ залата за посрещачиПосрещане на Благодатния огънПосрещане на Благодатния огън Варненски и Великопреславски митрополит Йоан уточнява пътуването за Варна Пловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПосрещане на Благодатния огънПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимНа летище Пловдив Пловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимПловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от ИерусалимАрхимандрит Дионисий държи фенер, запален лично от Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ,Архимандрит Дионисий донесе Благодатния огън в Синодната палатаАрхимандрит Дионисий донесе Благодатния огън в Синодната палатаАрхимандрит Дионисий донесе Благодатния огън в Синодната палатаВ синодалния параклисВ синодалния параклисАрхимандрит Дионисий донесе Благодатния огън в Синодната палатаАрхимандрит Дионисий донесе Благодатния огън в Синодната палата Благодатният огън бе донесен в Синодната палатаБлагодатният огън бе донесен в СофияБлагодатният огън бе донесен в София
« предишна новинаследваща новина »