ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Братско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, Румъния

24 април 2014 14:29, Русенска митрополия
Братско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, Румъния

На 23 април 2014 г., Светла сряда, по покана на Негово Преосвещенство Гюргевския епископ Амвросий, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум посети съседния на Русе град Гюргево. Заедно с епископ Амвросий той отслужи празничната св. Литургия за Гергьовден (по нов стил) – празник на града в епископската катедрала „Св. Георги и св. Успение Богородично”. Той беше придружаван от протойерей Йоан Иванов – представител на БПЦ в Букурещ, протодякон Кирил Синев и Милен Бакалов – служител на св. митрополия. Началото на литургията даде прот. Йоан Иванов. Участие в нея взеха още ставр. ик. проф. Никушор Белдиман – преподавател в Богословския факултет на Букурещкия университет, епархийските съветници и архиерейските наместници на Гюргевска епархия, игуменът на манастира „Св. Йоан Руски” протосингел Теодор Шербан, игуменът на манастира Комана архимандрит Михаил Мускариу, директорът на Гюргевската семинария, катедралното духовенство и четирима дякони, между които и протодякон Кирил Синев.

Катедралният храм беше изпълнен с вярващ народ. Присъстваха и префектът на областта, кметът на община Гюргево, общински съветници и представители на местната и държавна власт. Някои от ектениите бяха произнесени на български език. Молитвите се отправяха за благопреуспяването на двата православни и съседни народи - румънския и българския. Хорът в чест на гостите изпя няколко песнопения на църковнославянски език. В края на литургията епископ Амвросий произнесе проповед, в която представи на обществеността митрополит Наум. Той изтъкна, че познанството им датира още от времето на обучението им в Гърция и преминава през многобройните им братски съслужения в Румъния и България. Високопреосвещеният русенски архиерей получи в дар архиерейски одежди и икона на св. Наум. В отговор той благодари за оказаното гостоприемство и привързаност, изтъкна задоволството си от традиционно добрите контакти и взаимоотношения между двата съседни града – Русе и Гюргево, съответно между Гюргевска епископия и Русенска митрополия, и обеща тези взаимоотношения вбъдеще да се развиват и дообогатяват.

След службата в катедралата архиереите и придружаващите ги лица бяха тържествено посрещнати в манастира „Св. Георги” в Гюргево. Там присъства сестринството на манастира, начело с игуменката и свещеници от града. При влизането деца подариха цветя на архиереите. Те посетиха и новосъздадения манастир „Св. Йоан Руски”, където разгледаха храмовете и се поклониха на светините. Епископ Амвросий отправи към митрополит Наум покана за посещение в удобно за него време и на останалите манастири и забележителни места от епархията, сред които и побратимения с Басарбовския скален манастир, манастир Комана.

Посещението премина в братски и добросъседски дух, засвидетелствайки традиционно добрите отношения между нашите два народа и църкви.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Братско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияВ манастира "Св. Георги"Братско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияВ манастира "Св. Йоан Руски"Братско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, РумънияБратско посещение и отпразнуване на Гергьовден в гр. Гюргево, Румъния
« предишна новинаследваща новина »