ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на св. антиминс в храм "Св. пророк Илия" в с. Долец, Поповска духовна околия

23 октомври 2009 13:25, Русенска митрополия
Св. антиминс покрит със звездица и покровец

На 22 октомври 2009 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит извърши чин на полагане на антиминс в новопостроения храм „Св. пророк Илия” в с. Долец, Поповска духовна околия.

Въпреки че жителите на селото наброяват седемдесет човека, голяма е тяхната вяра и желание да имат свой храм. След края на великото славословие митрополит Неофит поръси вътрешността на храма със светена вода. Всички вярващи извършихме литийно шествие около храма, като митрополитът носеше св. дискос, под чийто малък покровец и звездица беше поставен новият антиминс.

Антиминсът (вместотрапезие) е неголямо парче плат, в което има съшити мощи на мъченик. В средата му е изобразено полагането на Господ Иисус Христос в гроба, а в четирите му ъгъла – четиримата евангелисти. Върху антиминса се извършва св. Евхаристия. Разположен е на св. трапеза, под напрестолното св. Евангелие.

След коленопреклонна молитва се извърши поклонение пред св. кръст.

В св. Литургия съслужиха прот. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, свещ. Росен Ангелов, председател на храма, и митрополитският дякон. На клира пяха г-н Ангел Младенов и Лъчезар Лазаров, богослов и изтъкнат оперен певец в Софийската опера, брат на прот. Валентин.

Проповед прочете г-н Ангел Младенов, с която запозна вярващите с житието и подвизите на дивния старозаветен пророк Илия.

След отпуста на св. Литургия митрополит Неофит произнесе проповед, в която изказа най-сърдечни благодарности за всички участвали в издигането на Божия храм, който е построен за около една година.

Храмът "Св. прор. Илия" е построен със средства от Дирекцията "Вероизповедания" към Министерския съвет, под ръководството на г-н Белчо Ненов, експерт по вероизповеданията към община Попово. Архитектурният и строителният проект са дарени от арх. Анжелика Михайлова, арх. Михаил Михайлов и инж. Цанко Дилов. Строежът на храма е извършен от фирма „Геострой”- Попово. Царският ред икони е изработен в гр. Правец, а апостолският ред е дело на иконографката Йоана Вълчева от гр. Попово.

След края на богослужението пред храма, намиращ се в двора на читалище „Арсо Овчаров”, кметицата на селото благодари на Негово Високопреосвещенство за полагането на св. антиминс. Тя прочете поздравителен адрес от министър Божидар Димитров към жителите на селото по случай духовната им радост, в което се казва: „Днес, когато бездуховността е обзела всяка част на общественото пространство, измеренията на едно подобно събитие са както в духовен аспект, така и в културно-социален… Храмът е свято място, в който Божиите благодатни сили са един непресъхващ извор за всички православни християни, които го посещават с вяра и благоговение… Посещавайте редовно новопостроения ви храм и се грижете за него, защото и във весели, и в трудни моменти човек има нужда да бъде на място, за което знае, че няма да е сам. Свети пророк Илия да ви помага и закриля, и дълги години да се радвате на здраве и успехи!”

На празника на с. Долец беше дошъл и кметът на община Попово, д-р Людмил Веселинов, който проявява особена загриженост за храмовото строителство на територията на Поповска духовна околия.

След официалните поздравления народни танци изпълни танцов ансамбъл „Северняче” при ОУ „Св. Климент Охридски” в гр. Попово с хореограф Станимир Иванов.

Дай Боже, да няма населено място без свой православен храм, за да напредва във вярата и добродетелите нашият благочестив и православен български народ.

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Поръсване на храма със св. водаЛития със св. антиминсКоленопреклонна молитваМалък вход"Господи, Господи, погледни от небето и виж..."Проповед на митрополит НеофитПоръсване на вярващите със св. водаСв. пророк ИлияИконостасНадписСлово на кметицатаТанцов ансамбъл "Славянче"Храм "Св. пророк Илия"Танцов ансамбъл "Славянче"

Видео

Проповед

Аудио

Нов храм

« предишна новинаследваща новина »