ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Клисурският манастир отбеляза своя духовен празник

25 април 2014 17:29, Видинска митрополия
Клисурският манастир отбеляза своя духовен празник

На 25 април - в деня, когато Църквата почита Богородичния празник Живоприемен източник - в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец, бе отслужена тържествена света Литургия и с подобаващо благочестие бе почетен денят на Божията Майка, Която се проявява като истинска лечителка и избавителка от телесните и душевни недъзи на скърбящите, както и небесна закрилница на манастира.

Тържествената света Литургия бе оглавена и отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. В съслужение с него бяха архимандрит Антим - протосингел на Видинска епархия, архимандрит Йоан, архимандрит Поликарп, архимандрит Борис - игумен на Добридолския манастир, иконом мина Минчев - председател на столичния митрополитски храм „Св. Неделя“, иконом Кирил Попов, иконом Рафаил Георгиев - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, свещеник Евгени Калайджиев и дякон Петър от София.

На празничното богослужение присъстваха и духовници от гр. Берковица, гр. Монтана, гр. Вършец, както и много вярващи християни от околностите и от София, дошли да се насладят на манастирското духовно тържество.

Молитвените литургийни песнопения бяха изпълнени от хора при митрополитския храм „Св. Неделя“, гр. София, които със своето сладкогласие огласиха и вечерната служба преди празника.

Молитвено участие взеха всепреподобната игумения на светата обител - майка Таисия, и сестрите при обителта, които с монашеска ревност и смирение изпълняваха своите послушания, за да протече молитвеното тържество в благолепие, духовност и полза за вярващите християни.

С благословението на митрополит Дометиан проповед за празника и за неговия смисъл и поучение произнесе архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

След светата Евхаристия митрополит Дометиан поздрави присъстващите, благодари на всички, които са взели участие в богослужението и молитвено са подпомагали служещите. Той напомни на всички, че света Богородица ни е събрала в Божия дом, за да се ползваме от всички блага, които Господ ни предлага, за да добруваме и благоденстваме в мир, любов и разбирателство.

След края на Литургията бе отслужен и празничен водосвет и бяха поръсени за здраве и спасение вярващите християни.

В манастирската игуменарна гостите и присъстващите бяха поканени на сладка почерпка, а след това и на празничен обяд.

След обяда светата обител бе посетена и от г-н Михаил Миков, председател на Народното събрание на РБ, който поздрави населниците на манастира, както и Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: архимандрит Поликарп 

 

« предишна новинаследваща новина »