ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Строящият се храм „Св. Прокопий Варненски” получи на храмовия си празник дар от Зографския манастир

26 април 2014 20:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Чудотворните икони „Св. вмчк Георги” и „Св. Богородица” („Услишителница)

На 25 април в храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски”, гр. Варна, бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

На този ден бяха посрещнати и дарените от Зографския манастир копия на чудотворните икони „Св. вмчк Георги” и „Св. Богородица” („Услишителница)”*.

След литургията бе отслужен и общоградски молебен, както и открита кампанията „Варненският Великден” за набирането на средства в подкрепа изграждането на храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски”.

Тържественото събитие бе уважено и от кмета на града г-н Иван Портних, представители на местната власт, дарители.

__________________

* Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Проговорившая”, наречена още и „Услишителница”, се намира в Зографския манастир и с нея е свързан един от най-почитаните светци там – св. Козма Зографски.

Преданието разказва, че веднъж св. Козма се молел пред иконата и чул как Богородица се обръща към своя Син с въпроса как да се спаси молещият се монах, а Господ Иисус Христос отговорил, че трябва да се оттегли в мълчание наблизо до манастира. Св. Козма изпълнил заръчаното и се оттеглил в пещера, от която се вижда манастирът. В мълчание, усамотение и въздържание монахът прекарал живота си и се сдобил със святост. Светият отец и сега покровителства манастира и монашеското братство там.

Иконата на Пресвета Богородица „Проговорившая” се съхранява в съборната църква, в която се намират и множество мощи на светци, частица от светия Кръст Господен и други християнски светини.

 

Галерия снимки можете да видите в сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

Снимки

Строящият се храм „Св. Прокопий Варненски” получи на храмовия си празник дар от Зографския манастир
« предишна новинаследваща новина »