ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов свещеноархимандрит във Видинска епархия

27 април 2014 15:38, Видинска митрополия
Нов свещеноархимандрит във Видинска епархия

На 27 април, Томина неделя, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан възведе в архимандритско достойнство йеромонах Христодул, брат на Лопушанската света обител „Св. Йоан Предтеча“, край с. Георги Дамяново.

Неделната света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на светата обител, в съслужение с архимандрит Поликарп и йеромонах Христодул.

Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан взе молитвено участие в службата. Клиросните молитвени последования изпълниха семинаристи и богослови, които зарадваха със своето сладкогласие присъстващия благочестив народ.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отличи дългогодишния брат и неуморен труженик на духовната нива йеромонах Христодул с архимандритска офикия и с многославното „Аксиос - Достоен“. Възлагайки набедреника и честния кръст върху неговите гърди, архиереят му пожела, както и досега неуморно и безрезервно да служи в светата обител и на благочестивия народ и да бъде проводник на Божията милост и благодат.

Митрополит Дометиан изтъкна безбройните заслуги на архимандрит Христодул и го напъти да пребъде като добър и несекващ молитвеник, утешавайки и радвайки неспирния поток в манастира от отрудени и обременени християни. Владиката поднесе на Негово Високопреподобие нагръден кръст, който е изработен и донесен от свещения град Йерусалим, от Йерусалимската патриаршия, носещ инициалите и герба на древната патриаршия, благословен и напоен с благодатта на Божи гроб.

Служещият епископ Сионий от името на новопроизведения архимандрит, от свое име и от името на цялото църковно изпълнение отправи благодарност към митрополит Дометиан за неговите неуморни грижи и молитва за укрепването на светата обител, както и за това, че винаги бащински се отзовава на всяка благородна и полезна инициатива и е пример на подражание за братството и вярващите християни от епархията във всяко благословено и полезно дело.

След молението за всички присъстващи и гости на духовното тържество бе дадена почерпка за благословение и духовна радост.

Да ни е честит новият архимандрит!

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »