ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ФИНАЛЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО-2014" СЕ ПРЕВЪРНА В ПРАЗНИК НА ВЯРАТА И РАДОСТТА

27 април 2014 15:57, Българска Патриаршия
ФИНАЛЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО-2014"

Във въскресната радост на Томина неделя - 27 април 2014 г. при любезното домакинство на храм „Св. св. Кирил и Методий” в българската столица София се състоя финалът с награждаването на победителите и участниците в църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – 2014", организиран по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от синодалния Културно-просветен отдел (КПО).

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тържественият конкурсен финал започна със света Литургия, оглавена от председателя на Културно-просветния отдел при Св. Синод Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий – игумен на Троянската св. обител. В храмовия олтар им съслужиха свещениците ставр. ик. д-р Захарий Дечев – експерт в КПО, ик. Василий Сарян – член на Висшия църковен съвет при Св. Синод, прот. Серафим Янев, о. Стилиян Табаков, о. Дилян Цветков от Софийска епархия, прот. Руслан Личев от Великотърновска епархия, о. Михаил Ковачев от Ловчанска епархия и дякон Любомир Янъков.

От ранна утрин храм „Св. св. Кирил и Методий” започна да се изпълва с енориаши и с гости – родители, учители и деца, които с трепет и молитва се включиха в богослужението, очаквайки кулминацията на Конкурса! Красив духовен миг настъпи, когато всички заедно казаха молитвата „Отче наш” и храмът се изпълни с общия им глас, изповядващ съборната и чиста православна вяра. Чрез ръката на о. Стилиян с Христовите Тайни се причастиха над 40 деца, чието поведение показваше тяхната въцърковеност и искрена любов към светото Православие. Техните родители и учители бяха затрогнати от спокойния и благодатен ход на богослужбата, както и от духовното пение на храмовите псалти и храмовия хор. Мнозина от родителите задаваха въпроси след края на Литургията и по този начин, дошли в храма заради децата си, научиха много за православното християнство и неговите тайнства, чрез които народът ни се освещава и спасява повече от хиляда години. Много от гостите споделяха съжалението си за това, че тяхното поколение не е имало възможност да изучава основите на Православието в училище и колко важно е всички деца у нас да имат системни задължителни училищни занимания по Религия.

Когато св. Литургия завърши, архиереите и свещениците застанаха на солея, а Ловчанският митрополит Гавриил развълнувано се обърна със слово към всички вярващи. Той сподели колко е радостен, че с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит той е отслужил св. Литургия на Томина неделя, в която Църквата ни напомня как Спасителят Се явява на Своите ученици, за да препотвърди реалността на възкресението Си в плът и да укрепи тяхната и нашата вяра! Митрополит Гавриил каза, че е силно развълнуван от многобройното присъствие на деца, родители и учители в храма за финала на синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово – 2014”. Той подчерта, че големият интерес към Конкурса показва, че е нужно българското училище не само да образова, но отново да започне да възпитава подрастващите поколения в България, защото детските сърца жадуват за спасителна посока и смислен живот. Владика Гавриил посочи, че Св. Синод е отпуснал голям бюджет за красиви и полезни награди и че искрено се радва на над 1700-те участници в конкурса, които много са се потрудили и са посветили своите творби на Христовото Възкресение. Като благодари на ик. Александър Георгиев, предстоятел на храма-домакин, за любезното посрещане и принос в провеждането на тържеството, митрополит Гавриил изказа и своята благодарност към членовете на Комисиите, журирали в Конкурса, както и към членовете на синодалния Културно-просветен отдел, които организираха и координираха целия Конкурс – ставр. ик. Захарий Дечев, д-р Десислава Панайотова, доц. Костадин Нушев и г-жа Пенка Христова, която като секретар на КПО особено се потруди за изготвянето на необходимата конкурсна документация, за закупуването на наградите и за обратната връзка с всички участници. Митрополит Гавриил завърши словото си като акцентира върху дълга на Църквата, родителите и учителите да възпитаваме децата във вяра и трудолюбие. „Дадем ли им това, те ще съумеят да постигнат всичко останало в живота!”

Ик. Александър Георгиев на свой ред благодари за честта повереният му храм да домакинства Националния синодален конкурс и изрази увереността си, че това е пореден знак за покровителството на светите братя Кирил и Методий над всички нас!

Голяма бе радостта на децата, когато започна награждаването на победителите и участниците в Конкурса! Те получаваха своите грамоти лично от митрополит Гавриил, митрополит Антоний и епископ Григорий. Грамотите на носителите на 1-ва, 2-ра, 3-та, специална и поощрителна награди бяха лично подписани от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за всички категории – „Изобразително изкуство”, „Литература” и "Фотография"! От името на Св. Синод победилите деца получиха щедри подаръци – електронни четци, книги, стативи и професионални материали за рисуване, ваучъри за пазаруване в книжарници и магазини за фототехника. А всички участници се сдобиха с православни издания на Новия Завет, иконки, козуначета с великденски яйца и други лакомства, както и с дървени великденски яйца-сувенири, дарени за конкурсния финал от православен християнин от Украйна. Радостните родители и учители молеха архиереите за паметни снимки с тях, а грейналите очи на децата показваха щастието им от това, че са православни християнчета, съзнаващи колко е достойно да са в Църквата и да живеят като нейни верни чеда.

Митрополит Гавриил приветства още веднъж участниците в Конкурса след като разгледа в залата на Енорийския център изложбата на най-добрите творби в категории „Изобразително изкуство” и „Фотография”. Той подчерта, че от тях се излъчва радост, а където има радост, там има добро и благодат.

Председателят на комисията по „Изобразително изкуство” доц. Йордан Йорданов, преподавател по живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, поздрави всички участници и обясни колко трудно журито е подбрало творбите-победители от толкова много превъзходни рисунки, а също подчерта, че критериите при оценяването са били за придържане към темата на Конкурса – Възкресение Христово, за максимална самостоятелност и искреност в изработката на рисунките и за художествено майсторство. Доц. Йорданов подчерта силното участие на децата от Българско неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Калгари (Канада), в чиито творби са проличали силната любов към България и добрата катехизаторска работа, проведена с тях от страна на тяхната преподавателка. Подобно на мнението на всички присъстващи, доц. Йорданов изрази пожеланието догодина отново да бъде проведен такъв конкурс, защото децата имат нужда от подкрепа в своето духовно-нравствено развитие, а от него зависи целият им живот.

Всички заедно изпяха възкресният тропар, а след това митрополит Гавриил дълго бе изпращан от родители, учители и деца, които искаха неговото благословение и напътствие, а той ги поощряваше да продължат по избрания спасителен път на православната вяра.

Гостите посетиха и трапезарията, в която бе подготвена почерпка, а много от децата, декламираха своите творби, с които бяха участвали в категория „Литература-Поезия”. В двора на храма те дълго общуваха помежду си, показваха си получените награди, грамоти и сертификати, а родителите им споделяха колко приятно са изненадани от победата на своите деца и от прекрасните награди. Много учители и родители помолиха членовете на Културно-просветния отдел да представят пред Св. Синод молбата им всяка година да има национален църковен Възкресен Конкурс, защото той е от голяма духовна полза за най-малките.

Културно-просветният отдел при Св. Синод изразява пред Светейшия Български патриарх Неофит специалната си благодарност и тази на победителите в Конкурса за това, че той благослови неговото провеждане и лично подписа наградните грамоти! Културно-просветният отдел благодари на всички членове на комисии в Конкурса: ЛИТЕРАТУРА - доц. д-р Татяна Борисова, свещ. Сергей Павлов, г-жа Кина Златева; ФОТОГРАФИЯ - г-н Атанас Димитров, г-жа Нина Комарова, г-жа Весела Игнатова; ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО - доц. Йордан Йорданов, г-н Антоний Димитров и г-н Евгений Цанов – за тяхната активна и професионална работа в съответствие със зададените от Св. Синод цели на Конкурса. Синодалният Културно-просветен отдел благодари и на всички синодални служители, на доброволните сътрудници и помощници, които подпомогнаха с труда си успешното провеждане на Великденския конкурс на БПЦ!

Културно-просветният отдел ще представи в Официалния сайт на Българската Патриаршия наградените творби във всички конкурсни категории. На наградените – честито! На всички участници в Конкурса и в неговото провеждане благопожелаваме имената им да бъдат записани в книгата на живота!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров, председател на конкурсната комисия по ФОТОГРАФИЯ

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит Гавриил в храм "Св. св. Кирил и Методий"храм "Св. св. Кирил и Методий"Св. Литургия на Томина неделя - 27. 04. 2014 г.Ловчански митр. Гавриил, Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, Браницки еп. ГригорийЛовчански митр. Гавриил, Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, Браницки еп. ГригорийЛовчански митр. ГАВРИИЛЗападно- и Средноевропейски митр. АНТОНИЙБраницки епископ ГРИГОРИЙхрам "Св. св. Кирил и Методий"Западно- и Средноевропейски митр. АнтонийДякон Любомир Янъков"Ширшая небес" - Св. Богородица в апсидния куполЛовчански митр. ГавриилБългарското свещенствоЗападно- и Средноевропейски митр. АнтонийЕвхаристиен канонПодарък за всички от Ловчанска св. митрополияУчастниците в НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО-2014"О. Стилиян причастява децата в храмаИк. Александър Георгиев - предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий"Г-н Иван Кънчев - СИНДИКАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИЛовчански митр. Гавриил и Западно- и Средноевропейски митр. АнтонийДецата с нетърпение очакват да чуят своите именаМитрополит Гавриил награждава победителитеМитрополит Гавриил награждава победителитеГРАМОТА НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО-2014"Митрополит Антоний награждава победителитеМитрополит Антоний награждава победителитеЕпископ Григорий награждава победителитеЕпископ Григорий награждава победителитеМитрополит Антоний с г-жа Руска Тошева и нейни ученициЛовчански митр. ГАВРИИЛ и доц. ЙОРДАН ЙОРДАНОВХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ, СМЕРТИЮ СМЕРТЬ ПОПРАВ...!Ловчански митр. Гавриил поощрява децатаИзложбата с творбите на победителитеИзложбата с творбите на победителитеПобедилите творби в раздел ФОТОГРАФИЯдетски творби от изложбата на КонкурсаФИНАЛЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО-2014"Храм "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »