ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ проведе своя VІІІ Епархийски събор в Рим

23 октомври 2009 23:02, Митрополия на Западна и Средна Европа
Църквата "Свв. Викентий и Анастасий" в Рим

На 17 октомври 2009 г. Западно- и Средноевропейска епархия тържествено откри своя VІІІ Епархийски събор. Той се състоя в църквата “Св. Викентий и Анастасий” в Рим, Италия.

Като почетни гости на събора бяха поканени: министър проф. д-р Божидар Димитров, който пристигна в Рим специално за форума, българският посланик в Р Италия г-н Младенов и българският посланик във Ватикана г-н Калудов, както и представители на всички православни църкви с представителство в Италия, представители на Римо-католическата църква, италиански общественици и журналисти.

Повечето от участниците в събора пристигнаха в Рим на 16 октомври. По двама избрани делегати от всички църковни общини на Западно- и Средноевропейска епархия, водени от енорийските си свещеници, се регистрираха пред Мандатната комисия и получиха делегатски карти.

На 17 октомври, в самия ден на събора пристигнаха и останалите делегати и също бяха регистрирани за участие. Делегатите получиха специално изработена брошура с дневния ред, имената на всички участници и информация за телефоните и адресите им в съответствие с местата им за нощуване. В брошурата бяха поместени и данните на организаторите и посолствата, придружени със снимки от храма в Рим, с икони и стенописи. Всичко това съдейства за приобщаването на всички към работата на събора и е едно голямо улеснение за бъдещата координация и връзки между членовете на епархията, от една страна, и официалните институции, от друга.

Подготовката на събора беше направена по най-модерен начин от организаторите-домакини – Църковната община ”Свв. Кирил и Методий” в Рим, начело с архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Климент, инж. Делян и инж. Дора Шумкови. Специално за целта бе изработен интернет сайт, който изцяло бе предоставен на нуждите на съборните делегати. Всички те имаха електронен достъп до сайта, в който беше публикуван проекто-дневният ред и встъпителното слово на управляващия епархията Тивериополски епископ Тихон, както и имената на всички участници в събора, мястото на тяхното настаняване и указания за намирането им. Всички делегати получиха право да влизат в сайта на Епархийския събор и да правят там предложения за решения на събора, както и да коментират направените вече предложения. Всички предложения бяха номерирани от организаторите и бяха предложени за гласуване от делегатите при съпътстваща прожекция на екран по време на деловите заседания.

По време на събора Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, в качеството му на управляващ епархията, изложи конкретен план за бъдещата й дейност. Одобреният от Св. Синод устав, по който се управлява Западно- и Средноевропейска епархия, бе прегласуван с промените, наложени от влизането в сила на новия Устав на БПЦ.

Предстои публикуването на допълнителна информация за останалите разисквания, решения и срещи по време на VІІІ Епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия в Рим.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

VІІІ събор

« предишна новинаследваща новина »