ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен празник в столичния храм „Покров Богородичен - Всех скорбящих Радост”

24 октомври 2009 22:07, Софийска митрополия
празнична икона

Днес, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествена св. Литургия в столичния храм „Покров Богородичен” по повод втория храмов празник на църквата, Пресвета Богородица - Всех скорбящих радост. В съслужение взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство, иконом Кирил Танчев, предстоятел на храм „Св. Дух”, свещеник Мариян Лозанов, който служи в с. Мрамор, и дякон Иван Петков.

В края на Литургията, Негово Преосвещенство отличи с офикия - протоиерей, свещеник Живко Лозанов, енорийски свещеник в храма.

Отец Живко Кирилов Лозанов е роден през 1963 в с. Мрамор, Софийска околия. Израснал и възпитан в свещеническо семейство, отец Живко, Завършва първо Духовната семинария ”Св. Йоан Рилски”, гара Черепиш, след което и Духавната академия ”Св. Климент Охридски” в София. През 1991 е ръкоположен за дякон от тогавашния викарен епископ Крупнишки епископ Натанаил, а на Игнажден същата година и за свещеник. Въдворен е в храм ”Покров Богородичен” и вече 17 години усърдства в служението си. Заедно с това, новият протоиерей духовно обгрижва и медицинския параклис ”Св. София”, построен в двора на болница „Пирогов”, лично осветен от Негово Светейшество патриарх Максим.

В своето поздравително слово, епископ Йоан подчерта, че трудовете му не са останали незабелязани и напъти тази офикия да не му бъде за гордост, а за смирение, за морална подръжка. Благопожела на отличения свещеник да има безбедно служение, още по-голяма ревност в грижите за болни и страдащи хора и към всички човеци които пристъпват към към него за съвет, подкрепа и молитва.

По повод празника, архиереят разказа за чудото което е станало с иконата „Всех скорбящих радост” и това че има повече от 20 икони на Божията Майка, които носят това име. Припомни създаването на братството към храма и милосърдната дейност, която са развивали, възхвали дръзновението на основателката му Йорданка Филаретова - жена достойна, с вяра в Бога и с искрено милосърдие.

Накрая еп. Йоан поздрави предстоятеля, църковното настоятелство, певческия хор с неговия диригент и изрази своята голяма радост за присъствието и причастяването на многото деца в храма. Като отбеляза, че Църквата препоръчва децата в младенческа възраст по-често да се приобщават със Светите Тайни, призова св. Богородица да бъде радост, надежда и утеха за бъдещия вечен живот и Царство.

След службата, Знеполският епископ Йоан посети Енорийския център, който се намира в криптата на храма и се срещна с децата, изучаващи иконопис и дърворезба. Похвали усърдието на учителите и духовниците, а на малките християнчета пожела да постоянстват и задълбочават знанията си за Христовата вяра.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

еп.Йоанпразник в храм"Покров Богородичен"празник в храм"Покров Богородичен"икона на св.Богородица в храмаофикия на отец Живко Лозановофикия на отец Живко Лозановофикия на отец Живко Лозановофикия на отец Живко Лозановпразник в храм"Покров Богородичен"еп.Йоанпразник в храм"Покров Богородичен"празник в храм"Покров Богородичен"празник в храм"Покров Богородичен"празник в храм"Покров Богородичен"празник в храм"Покров Богородичен"

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »