ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено ВЪДВОРЯВАНЕ на новия ИГУМЕН НА ТРОЯНСКАТА СВ. ОБИТЕЛ

01 май 2014 19:45, Видинска митрополия
Тържествено бе въдворен новият игумен на Троянския манастир

На 1 май в Троянската света обител „Успение Богородично“ се състоя тържествено празненство във връзка с въдворяването на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, избран от Светия Синод на БПЦ за игумен на третата по големина в България света обител - Троянската.

Чинът по въдворяването започна с тържествена света Литургия, която бе оглавена от пратеника на Светия Синод - Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, в чиято епархия се намира и Троянският манастир. В съслужение с митрополита бяха Величкият епископ Сионий и бившият игумен на манастира Браницки епископ Григорий.

В светата Литургия взеха участие и много други духовници - архимандрити, йеромонаси и презвитери както от светата обител, така и от Ловчанска, Софийска, Видинска и Сливенска епархия. Видинска епархия бе представена и от духовните чеда на епископ Сионий, сестрите монахини от Клисурския манастир, воглаве с игуменката майка Таисия.

След светата Литургия приветствено слово, благословение и напътствие към новия игумен произнесе Ловчанският митрополит Гавриил, който му преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия Синод на БПЦ. Владиката изрази очакването на всички, епископ Сионий да възобнови, възкреси и одухотвори Троянската света обител такава, каквато тя е била в миналото, напомняйки, че от с. Орешак са излезли плеада видни архиереи на БПЦ, които са били закърмени с вярата тук, в дворите на Троянския манастир.

Митрополит Гавриил връчи на новия игумен посох, символ на духовна власт и пастирско служение, с напътствието да бъде достоен игумен и верен последовател на своите предшественици.

На свой ред епископ Сионий благодари на митрополит Гавриил за благите и напътствени думи и го помоли да предаде на Негово Светейшество и Светия Синод синовната му любов и признателност за гласуваното доверие и се помоли по техните молитви да не се посрами в новото си служение и поприще. В своето слово той спомена, че се осланя на благословението и духовната закрила на Пресвета Богородица „Троеручица“, духовната хранителка на светата обител, да го наставлява по пътя на игуменството и да ръководи поверените му братя.

След тържествената богослужба от името на обителта бе даден прием за високите гости, както и тържествен обяд в чест на въдворяването на епископ Сионий за игумен на Троянската света обител.

На историческото тържество в Троянския манастир бе и г-жа Донка Михайлова, кмет на община Троян. Поздравителен адрес към новия игумен от името на г-н Герго Гергов, кмет на община Видин, бе прочетен от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

През целия ден в светата обител имаше голям интерес от различни национални и местни медии, които с особено благоговение и респект следяха и отразяваха тържественото събитие.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Поликарп


 

 

« предишна новинаследваща новина »