ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

150 години храм ”Св. Четиридесет мъченици" в Сапарева баня

25 октомври 2009 21:48, Софийска митрополия
Софийска митрополия

На 25 октомври /неделя/ се навършват 150 години от освещаването на храм „Св.Четиридесет мъченици” в гр. Сапарева баня. По повод празника светата Литургия оглави духовният надзорник на Софийска епархия - ставрофорен иконом Васил Коцев. В съслужение взеха участие предстоятеля на храма иконом Вергил Андреев и свещенослужители от епархията.

Храмът е построен през 1859 г. от майстор Цветко от с. Жаблино, Радомирско. Отец Вергил, /които сега е 76г./ е въдворен за свещеник преди 48 г. в църквата на Сапарева баня, която намира в окаяно състояние. Той е основател на рудоземната база в Мадан и има шести разряд за строител, завършил е паралелния курс на Духовната семинария при гара Чрепиш и едногодишния курс по пеене към семинарията. Благодарение на строителния му опит отецът сам започва да възстановява храма, два пъти е строил и оградата. Благодарение на средствата, които се събират от закупуването на свещи, организирането на корбани за всеки по-голям църковен празник и подкрепата, която оказва кметството на града, започва постепенно да се стопанисват и облагородяват редица местни светини. Така се възстановява манастирът „Св. Архидякон Стефан ” край кв. Гьоргево, което сега е обгрижвано от църковното настоятелство на квартала, ръководено от отец Димитър Недялков. По повод 2000 г. от Рождество Христово, в двора при храма е построен скромен църковен дом; започнато е строителство на 100 кв. м. прицърковна сграда на два етажа, която да бъде използвана за неделно училище и детски лагери; започнато е строителство на храм „Рождество Богородично”, който е завършен през 2003 г. и осветен от тогавашния викарен епископ Знеполски Николай. Усърдието на отеца и членовете на настоятелство не спира дотук. През 2006 г. е направена първа копка на храм „Св. Йоан Рилски” на площ от 200 кв.м в с. Паничище, който е осветен през следващата година. Друг храм в с. Карабинар е построен и осветен през 2007 г. като грубото строителство е с финансовата подкрепа на фирма „Спорт”, а вътрешното обзавеждане е направено с помощта на енорияшите, Софийска митрополия, Дирекция "Вероизповедания" към МС и местни граждани. Още един параклис се подържа и благоукрасява в Сапарева баня. Той е посветен на св. Петка и тази година навършва 70 години от освещаването си.

Миналата година по пътя за Паничище е открит оброчен кръст, посветен на св. Теодор Стратилат. Инициативен комитет от граждани се заемат да построят параклис, в който остава вграден този кръст като историко-археологическа забележителност. Открито е и друго оброчище - на св. Варвара. На неговото място също се предвижда построяване на параклис, за който вече има изготвен архитектурен план.

През 2007 г. е завършен и гробищният храм „Св. Арх.Михаил”, който ще бъде използван по предназначение, но и като енорийски храм за квартала.

Въпреки напредналата си възраст и досега о. Вергил активно участва във всички строежи като организира работата и сам участва в бъркането и изливането на бетон като вгражда и отдава физически и духовни сили за прослава на Бога.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Софийска епархия

« предишна новинаследваща новина »