ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

125 години храм „Св. Димитър”, с. Могилино

25 октомври 2009 22:16, Русенска митрополия
Посрещане на митрополита

На 25 октомври Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Димитър”, с. Могилино. Поводът беше храмовият празник и 125-та годишнина от основаването на църквата. На митрополита съслужиха архим. Емилиан (Димитров), игумен на Басарбовския скален манастир, прот. Петър Петров, председател на храма и митрополитският дякон. На клира вдъхновено пяха г-н Ангел Младенов и Станимир Велчев, ревизор на Русенска митрополия.

Секретарят на митрополията, г-н Младенов, прочете проповед върху евангелското четиво за оздравяването на бесноватия от Гадаринската страна и нашето отношение към призоваващия ни Господ Иисус Христос.

След отпуста на св. Литургия митрополит Неофит изказа своята благодарност към кмета на с. Могилино, г-н Димитър Димитров и кмета на гр. Две могили, г-н Драгомир Дамянов, както и към всички вярващи за техните грижи по благолепието на храма. От името на двамата кметове бяха прочетени поздравителни адреси по случай 125-та годишнина на храма.

Духовниците отслужиха водосвет за здравето на всички християни.

Храм „Св. Димитър” в с. Могилино е построен от свещ. Тодор Маринов, погребан в двора на храма.

След тържествената св. Литургия духовниците заедно с кметската управа се отправиха в Защитено жилище за възрастни с увреждания, където стана неговото обновление след извършен ремонт. Митрополит Неофит, който е почетен гражданин на гр. Две могили, заедно с кмета Драгомир Дамянов заедно прерязаха лентата и откриха дома. Прот. Петър поръси всички помещения на основно ремонтираното жилище. Директорката на дома благодари на Негово Високопреосвещенство за обновлението на ремонтираното жилище и отправи молба за материално подпомагане на пребиваващите в него.

По молитвите на св. Димитър Мироточиви нека когато срещнем Господ Иисус Христос в живота си не Го молим да си отиде от нас, подобно на жителите на Гадаринската страна, а Го приемем с радост.

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

На многая лета владико!Архим. Емилиан (Димитров)УтреняВелико славословиеМалък входМалък входПеене на тропари след малкия входВелик входВелик входПроповед на г-н Ангел МладеновЗадамвонна молитваОтпустводосветЧетене на поздравителните адресиЧетене на поздравителните адресиМногая летаИконостасИконостасвъншен вид на храмаВодосвет в жилище за възрастни с увреждания, Могилино Водосвет в жилище за възрастни с увреждания, Могилино Прерязване на лентатаОсвещаване на жилищетоОсвещаване на жилището

Видео

Поздравления на митрополит Неофит

Аудио

Русенска епархия

« предишна новинаследваща новина »