ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествената св. Литургия в Синодния параклис "Св. цар Борис Покръстител"

03 май 2014 13:30, Българска Патриаршия
Храмов празник на Синодния параклис "Св. цар Борис Покръстител"

„Аз съм вратата: който влезе през Мене, ще се спаси, и ще влезе, и ще излезе, и паша ще намери”, се чу от евангелието за деня на св. равноапостолен цар Борис. Тази врата, която е кръщението в Христос, и пашата зад нея, която са благодатните и спасителни пътища към вечността и спасението, за България и нейния народ отвори през IX век благоверният й народоуправник св. цар Борис, Покръстител български. С което „едната от трите най-големи сили, имаща ключова роля в Европа, става християнска” и „ако сега се стремим България да е в Европа, то по времето на св. цар Борис Европа в пълнота е била в България” - каза в речта си към народа архим. Дионисий, оглавяващ св. Литургия в Синодния параклис в този тържествен ден.

Неслучайно „блаженопочиналите и приснопаметни йерарси на Българската екзархия са определили параклисът в Синодалната палата да бъде посветен именно на светия равноапостолен и благоверен цар Борис-Михаил, Покръстител на българския народ”. Откъсът от апостолското четиво напомни знаменателното дело на светия цар – да събере учени преводачи и всички богослужебни книги да бъдат преведени на разбираем български език, защото, „ако заговоря на непознати езици, каква полза ще ви принеса”.

На 2 май – храмов празник на Синодалния параклис – тържествената света Литургия бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, началник-отдел "Богослужебен" при Св. Синод. В съслужение с него бяха митрополитският дякон Иван Петков и дякон Станислав Иванов, домакин при Св. Синод.

На клироса от рано сутринта празнични песнопения възнесе иподяконски сборен хор от богослови – преподаватели, студенти, семинаристи.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в празничното богослужение. Той пристигна, съпровождан от началника на патриаршеския кабинет Теодор Атанасов, и благослови посрещащия го народ.

Синодални служители и миряни бяха изпълнили малкия, но приветлив и в цветна красота чудно сияещ храм на светия Божи угодник, царствен покровител на българската нация. Неговата свята икона, окичена с венци и цветя, поставена под стенописа на събитието Възкресение Христово, напомняше за онзи исторически момент, когато народът ни от тъмата чрез вярата на едного се озари от Светлината. Г-жа Ренета Инджова бе сред първите вярващи, почели храмовия празник на Синодалната палата.

Проповедта по повод празника бе интригуваща. Събитие - исторически отдавна отминало - а поставящо толкова неизяснени въпроси и днес. Ще чуем ли гласа на нашия Мойсей? Ще последваме ли Светилото, което той издигна пред нас? Ще бъдем ли като невярващия в чудото Тома?... (цялата омилия виж тук: http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=456 )

В края на радостното богослужение Негово Светейшество, обръщайки се към присъстващите, сподели, че предстои да бъде обсъдена инициативата на доброчестни люде, пред сградата на Св. Синод да се издигне паметник на св. цар Борис Покръстител български. Благославяйки трикратно, Светейшият отпусна богослужбата и хората с усмивка запристъпваха за лично благословение.

~*~

ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ вж тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=139007

Текст: Анула Христова

 

 

Снимки

Храмов празник на Синодния параклис "Св. цар Борис Покръстител"
« предишна новинаследваща новина »