ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОКАНА за храмовия празник на Кремиковския манастир "Св. Георги"

05 май 2014 13:14, Софийска митрополия
Кремиковския манастир "Св. Георги Победоносец"

На 6 май (вторник) св. Църква празнува паметта на св. Георги Победоносец.

В този ден Кремиковският манастир, който се намира на 4 км северно от квартал "Кремиковци", празнува своя най-голям храмов празник. В обителта се намира стара църква, посветена на св. Георги Победоносец, която датира от 15 век и е обявена за паметник на културата с национално значение - І степен.

По вид и архитектура тя представлява еднокорабен храм с притвор и полукръгла олтарна апсида. Стенописите й са направени веднага след построяването и са тясно свързани с традициите на църковната живопис от българското средновековие. Сред тях се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента, в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и на светеца-патрон св. Георги.

По утвърдена вече традиция, след отслужването в празничния ден на светата литургия в манастирския храм, се открива МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ, наречен „Гергьовско веселие”, организиран от местното народно читалище „Светлина Кремиковци - 1906”. В него се включват автентични фолклорни състави, както от различни краища на България, така и от Румъния, Русия, Армения, Италия и Украйна. Организаторите обясняват, че "с тази наша инициатива целим да привлечем вниманието на хората към нашия живописен край, да им разкрием красотата на един от най-древните манастири, разположен в южните части на Стара планина - Кремиковският манастир "Свети Георги Победоносец", където ще се потопим в атмосферата на един от най-големите християнски празници Гергьовден под звуците на музиката, песента и танца".

Начало на св. Литургия - 9,00 часа.

Официално откриване на фестивала - 10,30 часа.

 

 

« предишна новинаследваща новина »