ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

140 години храм „Св. вмчк Димитрий Солунски”, село Садово, община Аврен

26 октомври 2009 13:10, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. вмчк Димитрий Солунски”,

На 24 октомври 2009 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в с. Садово (община Аврен) беше отслужена празнична света Литургия, по повод 140 години от построяването на храм „Св. вмчк Димитрий Солунски”.

Светата служба отслужи иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска св. митрополия, в съслужение с протойерей Димитър Димитров – председател на църковното настоятелство и дякон Ясен Шинев – гр. Варна

На празника присъства кметът на с. Садово г-жа Севдалина Димитрова и кметът на Община-Аврен г-н Красимир Тодоров, който поднесе като дар за храма икона на св. вмчк Димитър, както и много миряни - жители на селото.

Поздрав към присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство отправи иконом Стефан Ханджийски, като пожела здраве и твърда вяра по молитвите на покровителя на храма.

Църквата се сдоби и с още една икона на св. вмчк Димитър, подарък от г-н Красимир Тодоров – кмет на Община Аврен.

След светата служба по традиция беше отслужен водосвет и курбан за здраве на жителите на селото.

Храмът „Св. вмчк. Димитрий Солунски” е най-старият в община Аврен. Построен е от българи заселници след руско-турската война. В селото, с тогавашното име Солуджал, живеели десет турски семейства и девет български. Първата дейност на българите-заселници била да построят килийно училище и параклис. След разрастването на българското население, бил построен и самият храм. Със собствени средства жителите закупили камбана, икони, и църковна утвар.

До 1975 г. църквата била много добре поддържана, но в последствие запустяла. През 2006 г. по инициатива на кмета на село Аврен е извършен основен ремонт на храма, който завършил през пролетта на 2007 год.

През 2008 г. със спомоществувателството на „Девня-цимент АД” били доизградени рухналите стените около храма, за да добие той днешния си достолепен вид.

Текст и снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

В храм „Св. вмчк Димитрий Солунски”, Малкият входВеликият входНа многая летаДа се помолим...На празникПриношения за празникаПриношения за празникаПриношения за празникаДар за храмаЗа здраве и благоденствиеЗа здраве и благоденствие

Аудио

Садово

« предишна новинаследваща новина »