ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия - в гр. Варна

07 май 2014 12:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Гергьовден - Ден на храбростта - в гр. Варна

На 6 май - Гергьовден, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична св. Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, с. Езерово.

В празничното богослужение взеха участие прот. Теодор Стойчев – председател на църковното настоятелство при храма, и дякон Стефан Стефанов.

След светата служба по традиция бе осветен и корбан за здраве и благоденствие на именниците и жителите на селото.

Празникът продължи в 10 ч. пред катедралния храм „Св. Успение Богородично” в гр. Варна с водосвет и освещаване на бойните знамена по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

С тържествен марш участие взеха представителните поделения с бойни знамена на Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили.

Честването на Гергьовден е официално учреденo на 9 януари 1880 г. с указ №5 на княз Александър. По-рано същия месец е учреден и военният орден “За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление №15 на Министерския съвет.

 

Приветствено слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и галерия снимки можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

« предишна новинаследваща новина »