ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ОСВЕТИ БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА НА ГЕРГЬОВДЕН

07 май 2014 19:11, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит освещава бойните знамена на българската армия

На 6 май 2014 г., в който ден отново почетохме Христовия войн - Победоносеца и великомъченика св. Георги, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

След това Българският Първойерарх отслужи и празничен водосвет и поръси бойните знамена на Българската армия, за да бъде тя винаги храбър в правдата защитник на скъпото ни Отечество, верен и силен страж на мирния живот на нашия народ.

В молитвено съслужение с патриарх Неофит бяха и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, столични свещеници, протодякон Александър Нешев, дякон Иван Петков.

Патриарх Неофит поздрави всички българи, българските държавници и военни по случай празника, благослови ги, след което поръси със светена вода всички армейски знамена заедно с техните знаменосци и българските войници.

В своето поздравително слово Негово Светейшество посочи, че народът ни винаги е прибягвал към молитвената защита на св. великомъченик Георги, а българският воин се е вдъхновявал от неговия подвиг и затова постоянно се е обръщал към него с молитва за закрила в трудните бойни мигове на отстояване свободата и честта на родната ни земя. Патриарх Неофит посочи, че св. Георги е покровител и на съвременната българска армия, поставена да служи на народа ни в сложно време, но все така призвана да опазва мира и спокойствието на българската нация.

Текст: Десислава Панайотова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

 

 

« предишна новинаследваща новина »