ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена св. Литургия по повод 105 години от освещаването на църквата "Св. Йоан Рилски" при Софийската духовна семинария

26 октомври 2009 15:39, СДС
105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"

Днес, 26 октомври – Димитровден, се навършват 105 години от освещаването на църквата “Св. Йоан Рилски” при Софийската духовна семинария. С откриването на духовното училище през 1903 г. се полага и основният камък на семинарския храм, чието изграждане трае една година и през 1904 г. е извършено тържественото му освещаване.

Празничната св. Литургия в семинарския храм оглави Негово

Високопреподобие архимандрит Сергий, ректор на Семинарията, в съслужение с ефимерия свещ. Божидар Маринов и йеродякон Исаак.

Проповед за живота и мъченическия подвиг на св. Димитрий Мироточиви произнесе петокурсникът Крум Китин.

В края на светата служба архим. Сергий произнесе слово, в което припомни, че освещаването на семинарската църква преди 105 години е станало една седмица след храмовия й празник, тъй като на 19 октомври, деня на преп. Йоан Рилски Чудотворец, на посещение в нашата страна е бил сръбският крал Петър I Караджорджевич и висшият клир заедно с високопоставения гост отиват на празника на Рилския манастир. Освещаването е извършено от тогавашния Варненски и Преславски митрополит Симеон и синодалните архиереи с участието на ректора на Семинарията архимандрит Климент, който по-късно става Врачански митрополит.

Архим. Сергий подчерта, че църквата „Св. Йоан Рилски”, както и семинарските сгради са построени с дарителската помощ на духовенството и много миряни, като особено се откроява значителната лепта от 50 хиляди златни лева на тогавашния Видински митрополит Кирил. В края на словото си архим. Сергий честити празника на всички богомолци и специално личния празник на г-н Димитър Костадинов, помощник-директор по Учебната дейност, и на г-н Димитър Попов, преподавател в Семинарията.

Семинарският храм, заедно със сградите и парка, е важен духовен център в столичния град. Проектиран е от прочутия австрийски архитект Фридрих Грюнангер, автор на едни от най-забележителните сгради в центъра на следосвобожденска София, като североизточното крило на княжевския дворец, където днес се помещава Етнографският музей, сградата на Богословския факултет на площад “Св. Неделя”, софийската синагога, минералните бани и други.

Вътрешното благолепие на осветения през 1904 г. храм е свързано също с имената на знаменити творци - художниците Иван Мърквичка, чех по произход, и Антон Митов, които изписват царския ред на иконостаса - “Св. Богородица на трон с Младенеца”, “Св. Йоан Рилски” и “Св Архангел Михаил” са дело на Иван Мърквичка, а на Антон Митов: “Христос Вседържител /Пантократор/, “Св. архидякон Стефан” и “Св. Йоан Предтеча”.

Но най-важното, както подчерта и в словото си архимандрит Сергий, е, че църквата “Св. Йоан Рилски” и семинарските сгради са построени с дарителските средства на манастири, църкви, висшия клир на БПЦ и свещенството, княза и държавните институции, на много миряни. Израз на дълбока благодарност на поколенията семинаристи към най-големия ктитор на Софийската духовна семинария - Видинския митрополит Кирил, е неговият бюст–паметник, издигнат в близост до храма.

Щедрото дарителство от страна и на духовенството, и на миряните е свидетелство за голямата им любов и съпричастност, и доказателство, че изграждането на семинарската църква и сградите на Софийската духовна семинария в началото на миналото столетие е било осъществено като общозначимо всенародно дело.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Александър Александров и Георги Георгиев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"105 години от освещаването на семинарския храм "Св. Йоан Рилски"

Аудио

СДС

« предишна новинаследваща новина »