ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в столичния квартал „Хаджи Димитър”

26 октомври 2009 21:52, Софийска митрополия
храмов празник в "Св. Димитър"

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник в столичния храм „Св. Димитър”, който е единствен енорийски за живущите в кв. „Хаджи Димитър”. Празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан в съслужение с предстоятели на софийски храмове и редови свещенослужители от столицата. Да почетат Солунския чудотворец, в едноименния му храм се стекоха стотици християни от цяла София, въпреки работния ден.

Във времето определено за свещеническо причащение слово за св. Димитър Мироточиви произнесе свещеник Антоний Алексиев, който от пет години е предстоятел на храма.

Църквата за храмовия празник бе подобаващо украсена с венци от свежи цветя, но и с друга красива придобивка, допринасяща за храмовото благолепие – нов архиерейски трон, изработен в с. Момчиловци от родопски дърворезбари, направен в унисон с новия иконостас и проскинитарий. За да се открие красотата на вътрешната зография, тази година е започнала реставрация на стенописите в храма, които са последното дело на известните зографи Ростовцев и Шелехов. Настоящата възстановителна работа е поверена на ръководителите на катедрата по реставрация към Художествената академия.

За богослужебното благолепие на храма „Св. Димитър” допринася и прекрасният мъжки хор, с какъвто могат да се похвалят само още няколко църкви в София.

След като причасти голямото множество деца, пристъпили към св. Тайни, епископ Йоан се обърна към препълнилите храма богомолци с думите: ”Днес ние сме изправени на кръстопът как да възпитаваме своите деца. Нека да постъпваме така както са постъпвали в миналото верните християни. Да се ръководим от това, че човек, и добре да живее, умира, за да се роди за нов живот във вечността, който живот обаче се определя от земното ни битие, от нашето добротворство, от нашето желание и най-вече от нашето старание да изпълняваме Божиите заповеди.

Днес някои обвиняват Църквата, че нищо не прави за децата. Църквата проявява всекидневно грижи за децата на България чрез молитвите и св. Евхаристия - каза архиереят. - Къде са тези, които хулят Църквата и я обвиняват в безхаберие? Какво направиха те за духовното възпитание на своите деца? Доведоха ли ги в Божия дом? Положиха ли своята душа за децата си, както бащата на св. Димитър, който заемайки най-високия пост в града, му дал християнско възпитание, въпреки заплахата от мъчения? Бащата избрал страданието, вместо удобството на поста си, Царството Божие вместо земното благополучие, което е преходно...

Да кажем с думите на св. Тимотей: „Разбирай какво говоря, Бог да ти даде да разбираш”! ... Човек влиза в Църквата не да я реформира, а себе си да променя съгласно установленията на Свещеното Писание и Предание. Другото е изява на гордост, на непослушание, на неразбиране на Божия закон, каквито често виждаме в нашия век.

В този благодатен ден искам да поздравя от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим отец-предстоятеля, църковното настоятелство, певческия хор с неговия диригент и всички вас, и да ви благопожелая духовно възрастване, взаимна почит и любов. Св. вмчк Димитър да бъде ваша утеха и упование в момент на колебание, на скръб и утеснение, по неговите молитви Бог да ни закриля, пази и дава Своята благодат!” - заключи еп. Йоан.

След края на духовното тържество, църковното настоятелство бе организирало раздаване на благословено ястие за всички дошли да влязат в радостта на празника.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

храмовата икона на св. Димитърхрамов празник в "Св. Димитър"храмов празник в "Св. Димитър"св. ТрапезаВеликият входВеликият входотец Антоний /на преден план/иконостасдякон Савахрамов празник в "Св. Димитър"хорът на храмаотец Антоний храмов празник в "Св. Димитър"храмов празник в "Св. Димитър"храмов празник в "Св. Димитър"храмов празник в "Св. Димитър"храм "Св. Димитър"чешмата в двора на църкватахрам "Св. Димитър"

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »