ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият еп. Григорий отслужи тържествена вечерня за летния празник на св. Николай Чудотворец

09 май 2014 09:38, Софийска митрополия
Празнична вечерня в храм "Св. Николай"

С празнична вечерня започна летният празник на св. Николай Мирликийски Чудотворец в малкия, но многообичан митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”. Десетки християни се събраха в дъждовната майска вечер в него, за да почетат ревностния Христов светител и да се поклонят пред чудотворния му образ в храма.

Вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, който в началото на месец май встъпи в длъжността си на викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха софийският протосингел – ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на тържествуващия храм - протойерей Николай Нешев, протойерей Антоний Алексиев, свещеник Сава Кокудев и митрополитският дякон Иван Петков.

По традиция по време на вечернята бе осветено петохлебие, в чието последование се включи цялото църковно изпълнение.

В края на богослужението еп. Григорий се обърна с празнично слово към изпълнилите храма миряни. В него той говори за живота на Мирликийския чудотворец и чудесата, които съпътстват неговите мощи и чието пренасяне честваме на този празник, наречен Летни Никулден.

В края на своето слово той поздрави предстоятеля на храма - протойерей Николай Нешев, и преподаде на християните благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С многолетствие завърши вечерното богослужение и с пожелание отново в утрешния ден да се съберем за съборна молитва в чест на св. Николай.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в храм "Св. Николай"Празнична вечерня в храм "Св. Николай"Празнична вечерня в храм "Св. Николай"Браницки епископ ГригорийПразнична вечерня в храм "Св. Николай"
« предишна новинаследваща новина »