ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в Зографската света обител (с фоторепортаж)

09 май 2014 17:36, Софийска митрополия
Ловчански митрополит Гавриил и Абакански архиепископ Йонатан

На 6 май – деня, в който честваме паметта на свети великомъченик Георги, в Зографския манастир се състоя празнично всенощно бдение. Според древната монашеска традиция бдението започва от предния ден към залез слънце. На тазгодишното тържество богослуженията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който с благословението на Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ – БП бе избран да представлява Българската православна църква на празника.

По традиция за бдението бяха поканени гости от други светогорски манастири за участие в богослужението – на десния клирос като певци бяха представители на манастира Ватопед, които изпълняваха песнопенията на гръцки език. Типикар бе отец Антипа, килиот от Карея. На левия клирос на славянски изпълняваха песнопенията група псалти, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия. В групата бяха включени певци от София и Пловдив, също и студенти от богословските факултети на Софийския и Солунския университет.

На богослуженията присъстваха и представители на българското правителство, начело с министъра на културата г-н Петър Стоянович, депутати от различни политически партии, а за литургията пристигна и министър-председателят Пламен Орешарски.

Светогорските бдения представляват свързани в едно всички последования от денонощния богослужебен кръг, заедно със света Литургия. На следващия ден се отслужва т. нар. ктиторска служба, по време на която се прави помен за всички дарители на манастира от неговото основаване до наши дни, както и за всички починали монаси на обителта. На всичките тези последования песнопенията се изпълняват пространно, антифонно от двата клира, като повечето от тях са по утвърдени от традицията светогорски мелодии.

На самия празник присъстваше Негово Високопреосвещенство Йонатан, архиепископ Абакански, а на ктиторската служба и литията – Негово Високопреосвещенство Лонгин, митрополит Саратовски и Волски. Включиха се и много свещеници, монаси и йеромонаси от Света Гора, България и други православни страни. Близо 600 бяха поклонниците от България.

По зографска традиция след св. Литургия на самия празник се прави лития с Аравийската чудотворна икона на св. Георги до мястото, където според преданието тя по волята на светеца е избрала да остане именно в този манастир. Но тази година заради проливния дъжд, който валя почти през цялата нощ, литията беше отложена за следващия ден (7 май).

Групата на българските певци, водена от г-н Касабов, посети и Хилендарския манастир, където също беше поканена да се включи в богослужението с изпълнение на няколко песнопения по време на литургията.

С благодарност към всеблагия Господ и с гореща молитва към светия великомъченик Георги Победоносец и Чудотворец, бърз помощник на призоваващите го, благодарим за духовната радост и утешението, с които изпълни сърцата на всички ни през тези дни на усилни молитви и славословия!

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм "Св. Георги" - главната църква на Зографската св. обителПразник на св. Георги - част от певците репетират преди началото на богослужението Игуменът на манастира схиархим. Амвросий и митрополит ГавриилПразник на св. Георги - тържествена вечеря преди бдениетоЛовчанският митрополит Гавриил и министър СтояновичПразник на св. Георги - бдението Празник на св. Георги - бдението Празник на св. Георги - част от левия клирос по време на бдението  Празник на св. Георги - част от левия клирос по време на бдениетоПразник на св. Георги - десният клирос по време на бдението Клисарите пред Аравийската чудотворна икона и част от мощите на св. вмчк ГеоргиМинистър-председателят Пламен ОрешарскиПразник на св. Георги - освещаване на коливо  Празник на св. Георги - в трапезарията  Празник на св. Георги - част от певците Ловчански митрополит Гавриил (вляво) и Саратовски митрополит Лонгин на ктиторската вечерня Свещеници и певци по време на ктиторската вечерня  Празник на св. Георги - по време на ктиторската вечерня Лития с Аравийската чудотворна икона Лития с Аравийската чудотворна икона Лития с Аравийската чудотворна икона Лития с Аравийската чудотворна икона Пред паметника на св. 26 Зографски мъченици Празник на св. Георги - в храма след литията  Празник на св. Георги - в храма след литията Празник на св. Георги - многолетствие за схиархимандрит Амвросий  Празник на св. Георги - част от певците с митрополит Лонгин
« предишна новинаследваща новина »