ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

09 май 2014 19:55, Доростолска митрополия
Ден на Европа и Ден на победата

На 9 май стотици силистренци почетоха Деня на победата - 69 години от края на Втората световна война, пред паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк.

На тази дата тържествено бе отбелязан и Денят на Европа. Събитието уважиха Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, г-н Насуф Насуф – областен управител, г-н Димитър Генов - председател на Общинския съвет, Негово Всепреподобие йеромонах Емилиан - секретар на епархията, г-жа Денка Михайлова - зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, Ростислав Павлов - секретар на общинската администрация, Вяра Емилова - зам.-областен управител, Светлана Великова - гл. секретар на областната управа, д-р Тодор Дюлгеров - председател на Областния съвет на Съюза на ветераните, Ивайло Александров - началник на Областния военен отдел, Стоян Пейчев – председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, общински съветници от ПП ГЕРБ и БСП, граждани.

На 9 май стоим смирени отново пред паметника на 31-ви полк и изразяваме преклонението си пред достойните българи, отдали живота си за свободата на Родината. Свеждаме глави пред всички, сражавали се под бойните знамена на армията и осъдили с човешкото си усещане терора и проявленията на фашизма.

Историята съхранява подвига на стотици обикновени хора, застанали с телата си на първа огнестрелна линия с една мисъл - свобода. Тази ценност предаваме от поколение на поколение.

Ничия саможертва не е била напразна. Длъжни сме да помним и почитаме героите си и да благодарим за днешния мир, в който живеем.

Честванията съвпаднаха с Деня на самоуправлението, когато управленческата власт се преотстъпва на младите хора.

По този повод проявата, организирана от отдел „Култура" на дирекция „Хуманитарни дейности“, бе водена от Иван Савов, ученик от ПМГ “Св. Климент Охридски“. Виктория Данкова – кмет за един ден, също говори в знак на уважение към героите от войната. Тя разказа легендата за двата вълка, които се крият в човешката душа.

По традиция честванията завършиха с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк.

 

 

Снимки

Ден на Европа и Ден на победата
« предишна новинаследваща новина »