ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият епископ Григорий оглави литургията на летния празник на св. Николай Чудотворец

09 май 2014 20:08, Софийска митрополия
Празнична литургия за летния Никулден

На 9 май Православната църква чества Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Този празник най-тържествено се отбелязва в енорията на храм “Св. Николай Мирликийски“ в столичния кв. „Връбница“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия бе оглавена от неговия викарий - преосвещения Браницки еп. Григорий. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство, во главе с председателя на църковното настоятелство протойерей Никола Коюв, и софийски свещенослужители. Изпълнилите храма вярващи се радваха на архиерейското присъствие и благолепното богослужение.

Епископът, като разказа за житието на днес чествания св. Николай и чудесата, станали при пренасянето на светите му мощи, пожела на всички здраве, духовни сили и благоденствие.

В чест на празника в двора на църквата бе извършен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Храмът “Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Връбница“ е построен през 1924 година. По решение на тогавашното църковно настоятелство и на дарителите го наричат на св. Николай и го освещават на неговия летен празник, така приемат и определят датата за честване на храмовия празник.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Николай Пенев

 

 

Снимки

 Празнична литургия за летния НикулденПразнична литургия за летния Никулден
« предишна новинаследваща новина »