ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събор на св. Новоселски мъченици

09 май 2014 21:40, Ловчанска митрополия
Събор на св. Новоселски мъченици

Празник на светостта бе денят 9 май в Новоселския манастир „Света Троица”. Новопросиялите Новоселски мъченици бяха измолили от Небесния ни Отец преизобилна духовна радост, която почувстваха всички, дошли за празника.

В утрото на 9 май манастирските камбани звънко приканват към молитва, те посрещат духовния архипастир на Ловчанска епархия - Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил. Вярващи християни от близо и далеч са дошли тук, за да може с едно сърце и едни уста да прославят Бога за това, че милостиво ни е подарил светийско застъпничество, като това на новопросиялите Новоселски мъченици.

Св. Литургия е мистичният център на православното богослужение, най-висшият духовен дар даден ни от Бога. Достойното причастяване със светите Тайни - Тялото и Кръвта на нашия Господ, е най-високото стремление в духовния път на всеки християнин. По този път в своя свят живот са вървели и св. Новоселски мъченици. Ето, че и ние, които сега молитвено ги почитаме, също благоговейно и старателно пристъпваме към св. Евхаристия.

В съслужение с митрополит Гавриил участваха много духовници от епархията и страната, молитвено присъства Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската св. обител. Тук бе и първият български космонавт Георги Иванов.

След службата владиката подчерта каква важна и благодатна придобивка е за жителите на Априлци светийското застъпничество на св. Новоселски мъченици, и че пълното осъзнаване на това би им донесло голяма духовна полза.

След това от Новоселския манастир до центъра на кв. “Ново село” тръгна литийно шествие, което спря пред паметника на Априлската епопея в центъра на балканския град. Тук бе отслужен молебен към св. Новоселски мъченици, а в словото си митрополит Гавриил отново повтори думите за силата на мъченическия подвиг.

 

 

Снимки

Събор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченицислужба във Врачешкия манастирСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченициСъбор на св. Новоселски мъченици
« предишна новинаследваща новина »