ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Викарият Браницки епископ Григорий отслужи празнична вечерня в чест на светите братя Кирил и Методий

11 май 2014 21:44, Софийска митрополия
Храм "Св. Кирил и Методий", Костинброд

В навечерието на празника на св. братя Кирил и Методий костинбродската енория посрещна новия софийски викарий – Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий. Миряните, които през последните десетина години се обединиха и постепенно въцърковиха от примера и наставленията на своя духовен пастир – ик. Дамян Делов, с радост очакваха да поздравят за първи път софийския викарен епископ и да представят новите придобивки на храма.

В чест на храмовия празник тази година църквата е значително благоукрасена благодарение на всеобщи усилия. Специално са донесени (от Украйна) седем камбани и монтирани по звучност на камбанарията от обучен украински звънар, в корабната част на храма са поставени три нови големи месингови полилея, закупен е нов кръщелен купел, а в олтара са поставени нови покривки и красив седмосвещник.

Негово Преосвещенство бе тържествено посрещнат преди началото на вечерното богослужение, като на входа на тържествуващия храм предстоятелят на църквата – ик. Дамян Делов, му поднесе с благопожелания дар - архиерейски посох.

Празничната вечерня бе предстоявана от архиерея, а заедно с него съслужиха софийският протосингел – ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовният надзорник на епархията - ик. Кирил Дидов, и множество софийски свещеници.

В края на вечернята викарият произнесе вдъхновено слово за равноапостолните Кирил и Методий, които, търпейки гонения и притеснения, не са престанали да разпространяват Словото Божие и славянската писменост и противопоставяйки се на традицията за богослужение на три езика до този момент, те са служили в църквите на църковнославянски език.

„Благодарение на тях ние четем Свещеното Писание, благодарение на тях ние разбираме св. богослужби и благодарение на тяхното дело ние сме се запазили като народ и държава… - каза в словото си епископът. - Затова ние трябва с особена почит и благоговение да почитаме и отбелязваме тяхната памет. Трябва да помним това, което те сториха за всички славянски народи и да ги възхваляваме и възпяваме в молитви и песнопения и да ги призоваваме и сега да не престават да се молят пред Божия престол за българския род и целия славянски свят.“

Като поздрави енорията с храмовия празник, еп. Григорий преподаде на десетките присъстващи патриаршеското благословение на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и им раздаде по късче от петохлебието.

След края на вечернята Негово Преосвещенство, придружен от духовенството, се отправи към новостроящия се в центъра на града храм, посветен на св. вмчк Мина. Там отец Дамян запозна владиката с параметрите (210 кв. м, на три нива) и заложените архитектурни особености на храма и с радост отбеляза, че всичко до този момент става с голяма лекота и явно Божие благословение, като дори непотърсени, дарители сами изявяват желание да направят необходимото за стоежа.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Кирил и Методий", КостинбродХрам "Св. Кирил и Методий", КостинбродПразнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Митрополитският дякон Иван ПетковПразнична вечерня Празнична вечерня Празничната иконаПразнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня В храмаПразнична вечерня Празнична вечерня  В храмаПразнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Браницки епископ ГригорийПразнична вечерня Празнична вечерня Празнична вечерня Браницки епископ ГригорийХрам "Св. Кирил и Методий", КостинбродХрам "Св. Кирил и Методий", КостинбродХрам "Св. Кирил и Методий", КостинбродНовостроящият се храм "Св. Мина"Новостроящият се храм "Св. Мина"Новостроящият се храм "Св. Мина"Новостроящият се храм "Св. Мина"
« предишна новинаследваща новина »