ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на Българския патриарх Неофит за 61-вата годишнина на възстановената Българска Патриаршия и 11 май

11 май 2014 17:06, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ на 11 май 2014 г.

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри!

С днешната тържествена св. Литургия ние отбелязахме 61-вата годишнина от възстановяването на Българската Патриаршия и едновременно с това въздадохме отново почит и преклонение пред светите равноапостолни славянски просветители Кирил и Методий, без чието величаво дело християнизацията на българския народ не би била така успешна, не би се устроила и просъществувала през превратностите на времето Българската Патриаршия.

Възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането.

С вдигането на схизмата и каноничното признаване на църковната ни автокефалия от всички сестри поместни православни църкви е възстановена една правда. Българската Патриаршия, която, поради трагичното за държавата и Църквата ни турско нашествие през 14 в., преустановява своето съществуване, отново е въздигната.

През изминалите 61 години самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните й сили, изправяше я като Църква побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят.

През тези шест десетилетия Българската Патриаршия поддържаше живи връзките си със сестрите поместни православни църкви. С голяма ревност продължаваме и занапред да полагаме усилия в укрепването на църковното единство и да устояваме в него, като здраво се държим в Истината – Христос и стоим непоклатимо на „Камъка, който стана глава на ъгъла” (Пс. 117:22).

Много са задачите, които стоят днес пред Българската Патриаршия. Въздигнатата преди 11 столетия в патриаршеско достойнство, родната ни Църква, се явява пазителка на „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите. Като просветили славянските народи със спасителната Христова вяра, светите братя Кирил и Методий съградили основата на техния духовен живот. За съжаление днес тази основа е разклатена и, ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот, ние ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния.

В днешното сложно и размирно време, към нас отново е отправен божественият призив: „Бъди твърд и мъжествен и се залови за работа; не бой се и не се плаши, защото Господ Бог, моят Бог е с тебе; Той няма да отстъпи от тебе и няма да те остави, докле не свършиш цялата нужна работа по дома Господен” (1 Парал. 28:20).

Днес от Църквата се очаква отговор на нравествените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства.

Братя и сестри,

Нека отправим към светите Солунски братя молитвените слова: Свети равнопастолни Методие и Кириле, ние, които сме просветени със светлината на вашите писмена и наставени във вярата Христова, усърдно ви молим по вашите молитви да укрепне ревността ни по светото Православие, за да съхраним безукорно отеческото предание и да пребъдва във вековете родната ни Българска православна църква – Българска Патриаршия.

Сърдечно поздравявам всички архиереи, презвитери, дякони, монашестващи и миряни на родната ни Църква с днешния празник и отечески призовавам да постъпваме достойно за званието, за което сме призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпим един други с любов и залягаме да запазваме единството на духа чрез връзките на мира.

Честит празник!

+++

Словото е произнесено в ПКСХП “Св. Александър Невски” на 11.05.2014 г.

Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »