ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

61-вата годишнина от възстановяването на Българската Патриаршия

11 май 2014 17:13, Българска Патриаршия
Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.

На 11 май 2014 г. светата ни Българска православна църква чества паметта на своите духовни отци и първоучители св. равноапостолни Кирил и Методий и заедно с това отбеляза 61-годишнината от възстановяването на Българската Патриаршия.

Съгласно решение на Св. Синод, в ПКСХП "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на светите Братя, бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милушев и патриаршеския протодякон Александър Нешев, и със Софийския митрополитски дякон Иван Петков.

В олтара по време на св. Литургия за поверената му от Бога родна Църква се молеше нашият архипастир Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, а след приключването й той отслужи благодарствен молебен за благоденствие и просперитет на българския народ и Българската Патриаршия. Скъпи гости на духовното тържество бяха Негово Блаженство Стефан, архиепископ на Православната църква в Република Македония, придружаван от Струмишки митрополит Наум, Хераклийски епископ Климент – гл. секретар и викарий на Битолската епархия на Православната църква в Р. Македония, двама архимандрити и секретарят на архиеп. Стефан г-н Гьоко Гьокевски.

В молебена участваха Браницки еп. Григорий, Тивериополски еп. Тихон – предстоятел на патриаршеската катедрала, представителите на Руската и Румънската православни църкви – съответно - архим. Филип Васильцев и ставр. ик. Нелуц Опря, храмовото и столично духовенство, а с молитвите си многобройните миряни подкрепиха своя архипастир и на свой ред се опряха на неговата молитва за Църквата и народа ни, с желание и надежда да пребъдем Христови довека и да се спасим.

Патриарх Неофит, в словото си за 61-вата годишнина от възстановяването на автокефалията на родната ни Църква, отправи следното послание: „Много са задачите, които стоят днес пред Българската Патриаршия. Въздигнатата преди 11 столетия в патриаршеско достойнство, родната ни Църква, се явява пазителка на „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите. Като просветили славянските народи със спасителната Христова вяра, светите братя Кирил и Методий съградили основата на техния духовен живот. За съжаление днес тази основа е разклатена и, ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот, ние ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния. /…/ Нека отправим към светите Солунски братя молитвените слова: Свети равнопастолни Методие и Кириле, ние, които сме просветени със светлината на вашите писмена и наставени във вярата Христова, усърдно ви молим по вашите молитви да укрепне ревността ни по светото Православие, за да съхраним безукорно отеческото предание и да пребъдва във вековете родната ни Българска православна църква – Българска Патриаршия.”

Цялото патриаршеско слово можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=139647

Подробен фоторепортаж от богослужението можете да разгледате в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=139648

При излизането си от патриаршеския храм Светейшият Български патриарх бе приветстван от многобройните деца и младежи, събрани на площада в голямо духовно въодушевление за празника на св. Кирил и Методий.

След това духовници, гости, синодални служители и миряни, водени от патриарх Неофит, се отправиха към Синодалната палата, където се състоя тържествен прием в чест на възстановената Българска Патриаршия. Нейният върховен представител, достойният наследник на светите и на приснопаметните патриарси на БПЦ Неофит Български приемаше сърдечните поздравления и благопожелания от всички присъстващи за богоумъдрено и многоуспешно водене на църковния кораб към духовното спасение и за служение-прослава на Пресветата Троица!

В края на приема Негово Блаженство Стефан, архиепископът на Православната църква в Р. Македония, в кратко интервю сподели пред главния редактор на Официалния сайт на Българската Патриаршия г-жа Десислава Панайотова, че всесърдечно се радва на споделения празник и честити 61-та годишнина от възстановяването на Българска Патриаршия като благопожелава на цялата ни Църква светло бъдеще, сила във вярата и преуспяване на всички нейни членове воглаве със Светейшия Български патриарх Неофит. Той искрено подчерта и това, че разчита на подкрепата на българския Св. Синод за стремежа на Православната църква в Р. Македония към придобиване на всеобщо признание от страна на всички православни сестри-църкви. Архиепископ Стефан отбеляза още: „Кой, ако не БПЦ, може най-добре да разбере стремленията на Православна църква в Р. Македония?! Оставаме с братска надежда за това! Честит празник!”

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.Прием на Българския патриарх Неофит в Синодалната палата - 11 май 2014 г.
« предишна новинаследваща новина »