ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

11 май - ден на Ловеч

11 май 2014 21:38, Ловчанска митрополия
празника на Ловеч

Св. равноапостолни първоучители Кирил и Методий са небесните покровители на Ловеч, поради тази причина днес в града имаше особена атмосфера на празнична приповдигнатост.

За втори път скъпи гости от Русия бяха дошли тук, за да съпреживеят заедно с нас това духовно тържество и с присъствието си да умножат радостта от светлия празник. Това бяха Преосвещеният Сиктивкарски и Воркутински епископ Питирим от република Коми заедно с Високопреподобния архимандрит Филип. Както подобава, началото на празника започна със св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица”. Благодатната служба винаги поставя сърцата ни в близост до небесното наше отечество. След св. Литургия бе извършена лития до новостроящия се храм в центъра на града, посветен на светите братя Кирил и Методий. Тук бе отслужен благодарствен молебен, след който Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил в словото си към събралото се множество припомни значимостта на делото на св. равноапостолни Кирил и Методий, благодарение на което имаме собствена писменост, имаме такива велики светии, като св. Йоан Рилски, св. патриарх Евтимий, св. Паисий Хилендарски и още много други, и в исторически план тяхното свещено дело е довело до това днес да има и българска държава със собствен език и култура.

На празника, освен делегациите от побратимените на Ловеч градове от Европа и Русия, присъстваха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, депутати от различни политически партии, кметове на общини и много други.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

Снимки

празника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловечпразника на Ловеч
« предишна новинаследваща новина »