ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

11 май - Ден на Шумен

12 май 2014 12:52, Варненска и Великопреслaвска митрополия
11 май - Ден на Шумен

В Деня на гр. Шумен, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 11 май 2014 г. (4 Неделя след Пасха – на Разслабления и празника на св. равноапостолни Методий и Кирил) се извърши празничното литийно шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий, подарена от ген. Сергей Белокопитов при Освобождението на Шумен. Шествието се водеше от архиерейския наместник ставр. иконом Димитър Николов и свещениците от града, като премина от площад „Кристал” до Община Шумен.

С това бе продължена традицията два пъти в годината иконата да се изнася от банковия трезор, в който се съхранява. Това става на 11 май – Деня на Шумен, и на 18 юли – деня на Освобождението на града от турско робство.

Много шуменци и гости на града се събраха пред сградата на Общината, за да честват заедно празника.

„В дните от 11 до 24 май се изявяват всички наши съграждани, отдадени на духовността – професионалното театрално и музикално изкуство, музейното дело, библиотечно-книжовната традиция, любителското творчество, самодейното изкуство, младите таланти. В родния ни град витае празнична атмосфера, носи се творчески заряд“, подчерта в приветствието си кметът Красимир Костов. Той допълни, че мостът и емблемата на Шумен в европейското пространство са културните постижения на нашия град.

Материалът е предоставен от свещ. Васил Василев

 

 

Снимки

11 май - Ден на Шумен11 май - Ден на Шумен
« предишна новинаследваща новина »