ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Добротица

12 май 2014 16:47, Доростолска митрополия
Храмов празник в с.Добротица

На 11 май Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий извърши божествена св. Литургия в храм “Св. св. Кирил и Методий“, с.Добротица.

В съслужение с митрополита участваха свещ. Георги Михнев - председател на храма, йеромонах Емилиан - секретар на св. Митрополия, и свещ. Йордан - от Русенска епархия (с. Белица).

Молитвено участие взеха кметът на село Добротица и доста боголюбив народ от селото. Храмът е ремонтиран изцяло със средства по ПРСР-Мярка 322 на стойност от 150 хил. лв. и е вторият в диоцеза на Доростолска епархия, като се очаква останалите храмове също да бъдат обновени и ремонтирани по европейските програми.

Строителството на храма започва през 1899-а и завършва през 1900 година. Осветен е на 11 май 1901 година. Според запазени свидетелства строителите и зографите са от Македония. Село Добротица, което е в пределите на Ситовската община на Силистренска област, е едно от малките селища в района. Преобладаващата част от около шестстотинте жители на селото са православни християни. Занимават се предимно със земеделие.

След св. Литургия митрополитът произнесе вдъхновено слово за св. равноапостолни просветители Кирил и Методий.

След отпуста бе осветен корбан и раздаден на хората, дошли за храмовия празник и да изпросят благословението на своя архиерей.

 

 

 

 

Снимки

Храмов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.ДобротицаХрамов празник в с.Добротица
« предишна новинаследваща новина »