ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пресконференция в Бачковския манастир

13 май 2014 14:40, Бачковска света обител
Пресконференция

Днес, 13.05.2014г., в Старата трапезария на Бачковския манастир и.д. игуменът на манастира архим. Симон, съвместно с проф. Николай Овчаров, даде пресконференция, посветена на възможностите за развитие на поклоннически туризъм, който да включва средновековни и възрожденски християнски паметници от района на Източните Родопи, Бачковския манастир и Пловдив.

Проф. Овачаров представи на журналистите интересна своя находка от стария манастир „Св. Йоан Продром”, сега в Кърджали, която представлява печат на представител на рода Бакуриани (от който са основателите на манастира) - на Мовсей Бакуриани, най-вероятно братов син на бащата на основателите и първи братовчед на Григорий и Абасий Бакуриани. Беше отговорено на различни въпроси и изказани интересни хипотези относно връзките на споменатия средновековен манастир с Бачковския и съдбата и кончината на св. Патриарх Евтимий.

Архим. Симон информира накратко представителите на медиите за плановете за реставрации на обителта и Чудотворната икона на св. Богородица.

Журналистите бяха информирани и за програмата на предстоящото шествие с чудотовораната икона на св. Богородица от църквата "Св. Благовещение (Рибната)" в Асеновград до манастира, което по традиция се провежда на Преполовение - тази година на 14.05, т.е. утре.

Иконата ще пристигне в 12 ч. в манастира, където ще бъде извършен молебен и водосвет и в късния следобед ще бъде изпратена обратно в града.

Всички желаещи да се поклонят и благословят са добре дошли.

Текст и снимка: Стамен Пепелишев


 

 

« предишна новинаследваща новина »