ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден в гр. Сливо поле, Русенско

27 октомври 2009 19:26, Русенска митрополия
Утреня

На 26 октомври, когато православната ни църква чества св. Димитрий Мироточиви, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия по случай храмовия празник на едноименната църква на гр. Сливо поле. На митрополита съслужиха архим. Емилиан (Димитров), игумен на Басарбовския скален манастир, свещ. Игнат Игнатов, свещ. Димитър Димитров, председател на храма и митрополитският дякон.

На клира пяха представители на св. Русенска митрополия и богослови. Проповед за празника прочете г-н Ангел Младенов.

В своето слово митрополит Неофит изтъкна величието на св. Димитрий, който бидейки градоначалник на град Солун е предпочел да поеме по тесния път към Царството Божие. Той не се поддал на подбудите за гонение срещу християните. Св. Димитрий е прекрасен пример за днешните наши граждански ръководители. Бидейки християнин той не е преследвал езичниците и не се е отнасял грубо към християните. Подобно на Господ Иисус Христос той е обичал всички свои съграждани, без да ги разграничава.

Негово Високопреосвещенство разказа вдъхновено също и за почитта към св. Димитрий Мироточиви в гр. Солун.

След отпуста на св. Литургия духовниците отслужиха водосвет и осветиха приношенията на вярващите. Всички присъстващи в един глас изпяхме Многая лета за духовната и светска власт.

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Малък входПеене на тропари след малкия вход"На Господа да се помолим!""Господи, Господи, погледни от небето и виж..."Велик входНа многая лета владико!Причастяване с тялото ХристовоПричастяване с тялото ХристовоПричастяване с кръвта ХристоваПроповед на г-н Ангел МладеновПроповед на митрополит НеофитПроповед на митрополит НеофитАрхим. Емилиан (Димитров)ПроповедводосветОсвещаване на приношениятаСв. Димитрий Мироточививъншен вид на храма

Видео

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Покана

Аудио

Сливо поле

« предишна новинаследваща новина »