ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сто и четиридесет годишен юбилей на храм „Св. Николай” , с. Паламарца, Търговищка област

27 октомври 2009 22:38, Русенска митрополия
Външен вид на храма

На 25 октомври 2009 г., неделя, с архиерейско богослужение, отслужено от Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, в храм „Св. Николай”, с. Паламарца, Търговищка област, Русенска епархия, се отбеляза сто и четиридесет годишният юбилей на храма. В богослужението участие взеха: енорийският свещеник Красимир Кънев и свещ. Николай Николов от катедралния храм „Свет. Троица” в Русе. Клиросен певец беше Милен Бакалов. В храма Негово Преосвещенство беше посрещнат сърдечно с букет цветя. Да уважат тържеството бяха дошли кметът на с. Паламарца г-н Милко Петров със съпругата си и зам.-кметът на община Попово Владимир Иванов. Почетен гост беше и ик. Славчо Проданов, архиерейски наместник в Търговище, който започва свещеническото си поприще именно от Паламарца. В края на Литургията епископ Иаков поздрави присъстващите с празника. Той даде за пример вярата на предците, които в трудни времена преди 140 години не са пожалили сили и средства и са построили храм. "Тогава те не са имали по-големи материални възможности отколкото ние днес, но определено са имали повече вяра" - каза архиереят.

След това думата взе съпругата на кмета, г-жа Юлияна Петрова, която вдъхновено представи историческия път на този храм, преминал през много превратности, но съхранил се и до днес като символ на привързаността на местното капанско население към православната ни вяра:

„Един малък, но силен народ, измъчен през вековете от робство и войни, поддържал силно да гори огъня на християнската вяра. Здрава, будна и родолюбива част от този народ – капанците от Паламарца ревниво пазели и предавали от поколение на поколение любовта към Бога и ближния. Съградили храм, който да пази и разнася светлината на Божия Дух, за да бъде и пребъде добротата и да има смисъл животът на земята - каза тя и продължи - На 25 октомври 2009 г. този храм, носещ името на св. Николай – покровител на рибарите и пътуващите, навършва 140 години. Честваме юбилея на една светиня, безценен исторически и културен паметник. За неговото съхраняване и укрепване се грижи църковно настоятелство, подкрепяно от Кметството на с. Паламарца.

На празничната св. Литургия запалвам моята свещичка; замислено ще гледам светлината; щастлива съм за себе си и за хората до мен в този храм, огрян от светлина и топлина. Копнея и ще се надявам да бъдат сбъднати молитвите, изречени в този празничен ден.”

С почетна грамота от Кметството на с. Паламарца беше награден ик. Славчо Проданов като един от главните благоустроители на храма, както и жители на селото, допринесли за ремонтирането и поддържането на храма.

За всички присъстващи беше организиран и осветен корбан, а за гостите имаше празничен обяд, на който присъства и прот. Валентин Лазаров – архиерейски наместник в Попово. Многолетствие прозвуча за здраве и преуспяване на всички присъстващи.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Вярващи поднасят цветя на епископ ИаковНачало на св. ЛитургияАрхиерейски благослов по време на литургиятаотпуст и проповедг-жа Юлияна Петрова представя историята на храма, а кмета на с. Паламарца г-н Милчо Петров връчва благодарствени грамотизам. кмета на Попово Владимир Иванов и ик. Славчо Продановик. Славчо Проданов разказва за служението си в с. ПаламарцаОсвещаване корбаните

Аудио

Паламарца

« предишна новинаследваща новина »