ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчански епархийски учителски събор

27 октомври 2009 23:18, Ловчанска митрополия
Митрополит Гавриил

На 28 октомври 2009 г. в епархийския град бяха отбелязани 135 г. от паметното събитие, показващо още веднъж всеобхватната грижа на родната ни Църква за своите чада преди Освобождението.

Клубът на дейците на културата в Ловеч стана домакин на среща, инициирана от Ловчанския митрополит Гавриил и началника на регионалния инспекторат по образованието г-н Райко Райков. Припомнен бе духът и енергията, движили нашите достойни предци - онези истински будители в трудното време на робството.

Преди 135 години Ловчанският владика Дионисий свикал епархийски учителски събор, за да се даде основа и тласък на просвещението на децата в епархията. Двадесет учители, от общо 40, заедно с епархийските съветници разгледали тогава въпроси, актуални и днес: за еднаквостта на учебните програми, на учебниците, за издръжката на учителите и училищата, за квалификацията на учителите. Във всичко това основна роля заемала Църквата.

2500 деца от епархийските училища изучавали по онова време четене, писане, смятане, Закон Божий, църковно пеене на осемте гласа, запознаване с природни и географски предмети и др.

Митрополит Гавриил предложи и днес да се свика подобен събор, на който да се обърне внимание на нравственото, патриотичното и духовното възпитание на учителите и учащите. Началникът на инспектората г-н Райков хареса идеята и подчерта, че трябва да се потърсят, припомнят и преоткрият многото допирни точки, съществуващи мeжду Църквата и училището.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Митрополит Гавриил

Аудио

Ловеч

« предишна новинаследваща новина »