ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Тивериополския епископ Тихон към участниците в завършилия VІІІ Епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия

28 октомври 2009 01:44, Митрополия на Западна и Средна Европа
Тивериополски епископ Тихон

Бог, Всемилостивият и Всещедрият наш Господ, и Нeговият Единороден Син Иисус Христос, приел разпятие за нашето освобождаване от греха, и Светият Дух да приидат върху вас и домовете ви и да укрепят волята ви, да просвещават разума ви и осветяват сърцата ви с небесната Своя благодат, милост и небесна радост!

Бог бе снизходителен и щедър към нас и ни повери грижата за всички вас и църковния народ в Западно- и Средноевропейската епархия. С дълбоко смирение и страхопочитание приехме тази висока отговорност от ръцете на нашия духовен отец, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, чрез благоразсъждението и волята на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и досточтимия наш Св. Синод. Нам сега е поставена задачата да продължим делото на нашия любим духовен отец митрополит Симеон, Първи епископ на епархията ни, и да мобилизираме духовни усилия и молитви за нашето църковно-народно дело. Ние и вие сега сме поставени в ролята на слугите от Господнята притча за талантите и времето за изпълнение дълга към поверените таланти започва да тече и никой не знае кога ще ни се поиска сметка за нашето усърдие. Бъдете будни и не пропускайте ни час да сторите всичко, за да спечелите наградата Божия и да избегнете Неговото порицание.

На този наш пореден Епархийски събор трябва да покажем зрялост, мъдрост и готовност да жертваме всичко в името на Божието дело. Зрялост - в това да отделяме значимото от маловажното, мъдрост – да използваме времето в благост и взаимна любов, и решимост - в това да приемем, помним и изпълняваме всичко, що е полезно за слава Божия, за Неговата св. Православна църква в България, за църковния народ в диаспора.

Тивериополски епископ Тихон, управляващ Западно- и Средноевропейска епархия

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Еп. Тихон

« предишна новинаследваща новина »